Ancak, Yargıtay kararları gereği, fahiş cezaların hakim tarafından re’sen indirilmesi gerektiği yaklaşımı ile olaya bakılması uygun olacaktır. Mal alımlarında fahiş bir ceza kesintisine gidilmesinin de yine hukuki olamayacağı değerlendirilmektedir.
fahiş ceza - Arama Sonuçları
… Devamı
182) düzenlenmiş olup, maddenin birinci bendinde ceza miktarını tarafların serbestçe belirleyebilecekleri belirtildikten sonra, üçüncü bendinde: “Hâkim fahiş gördüğü cezaları tenkis ile mükelleftir” denilmek suretiyle, bu ceza miktarının hâkim kararı ile azaltılabileceği öngörülmüştür.
...maliyetten yalnızca %0,6 civarında düşük olduğu, bu teklifin diğer tekliflere kıyasla fahiş olduğu, diğer yandan, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş... disiplin cezası , ihale dışı , ihale komisyonu , kamu zararı , sorumluluk , yeterlik kriteri
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ndaki (TBK) ceza koşuluna ilişkin olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulun 19.10.2021 tarih ve E. ..oranında gecikme cezası uygulanır.
md., yürürlük: 18/08/2019) Yüklenici sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikme cezası uygulanır.
Ancak gecikme otuz günü geçerse ceza uygulamasına devam edilmekle birlikte idarece kusur ve eksiklikler yüklenici nam ve hesabına giderilebilir.
Sözleşmenin “Yasaklar ve Cezalar” başlıklı 26. Kesilecek toplam ceza tutarı hiçbir şekilde ihale bedelini aşamaz hükmü düzenlenmiştir.
Mahkemece, ilk ihtar tarihi itibariyle hesaplanan 81 günlük gecikme cezasının tahsiline karar verilmiştir.
Sözleşme konusu işin zamanında tamamlanmamasından kaynaklı olarak gecikme cezası kesintisine gidilmektedir.
Sözleşmede kararlaştırılan bu ceza koşulu, hukuksal niteliğince Türk Borçlar Kanununun 179/2 maddesinde öngörülen “ifaya ekli ceza” niteliğindedir.