Kamu İhale Genel Tebliği'nin Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen mücbir sebep halleri başlıklı 25.3. d) bentlerinde sayılan mücbir sebep hallerine bakıldığında bu durumlarda hem öngörülmezlik, hem de önlenemezlik şartlarının bir arada gerçekleşmesi gerektiği açıktır.
mücbir sebep halleri - Arama Sonuçları
… Devamı
Maddede sayılan hallerin taahhüdün ifasını engellemesi durumunda yüklenici tarafından süresi içersinde idareye mücbir sebep başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Maddede sayılan hallerin taahhüdün ifasını engellemesi durumunda yüklenici tarafından süresi içersinde idareye mücbir sebep başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür. 2023/1935) Kurdaki artışın tek başına mücbir sebep olarak değerlendirilemeyeceği.
maddesindeki mücbir sebep hallerinden herhangi birisini teşkil etmemesi, sel felaketinin ise davacıya verilen 150 günlük süre içerisinde meydana gelmesi ve 4735 sayılı Kanunun 10.
...sınırlı sayıda olmadığı, ancak belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel teşkil edecek nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen...
maddesinde sayılan mücbir sebep hallerine bakıldığında hem öngörülemezlik, hem de önlenemezlik şartlarının bir arada gerçekleşmesi gerektiği, idarelere yapılan başvurularda mücbir sebep olarak belirlenmesi istenilen durumun öngörülmezlik ve önlenemezlik şartlarını birlikte...
maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür. Covid-19 , genel salgın hastalık , mücbir sebep
d) bentlerinde sayılan mücbir sebep hallerine bakıldığında bu durumlarda hem öngörülmezlik, hem de önlenemezlik şartlarının bir arada gerçekleşmesi gerektiği, anılan maddenin (e) bendi çerçevesinde Kurumca belirlenecek ‘benzeri diğer haller” için de bu iki kriterin bir arada sağlanması gerektiği değerlendirilmektedir.
...olmadığı, teklif verdikten sonra ortaya çıkan mücbir sebep kapsamında değerlendirilebilecek bir durumun gerçekleştiği, idari şartnamede mücbir sebep hallerinin sayılmadığı, ihale yönetmeliğinde de mücbir sebep haline yer verilmediği ileri sürülmektedir.
Anılan mevzuat hükümlerinde mücbir sebep olarak kabul edilecek haller ve bu hallerin mücbir sebep olarak kabul edilmesi için gerekli olan şartlar sayıldıktan sonra mücbir sebep dolayısıyla sözleşmenin feshi halinde hesabın genel hükümlere göre tasfiye edilerek kesin teminat ve varsa ek teminatın...