Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. maddesi hükmü gereğince feshine, 240.000,00 TL'nin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
sözleşmelerde fesh - Arama Sonuçları
… Devamı
Kaldı ki nakdi bedelli sözleşmelerde, tek yanlı irade beyanının karşı yana ulaşmasıyla sözleşmenin feshi mümkündür.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME: 4735 sayılı Kanun'da idarenin sözleşmeyi hangi hallerde feshedebileceği düzenlenmiş olup 20. Buna göre; karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde, taraflardan biri temerrüde düştüğü takdirde diğeri, borcun ifa edilmesi için uygun bir süre verebilecektir. maddesine istinaden feshedilmiştir.
maddesinde idarenin sözleşmeyi feshedebileceği hallerin sayıldığını, yine müvekkilinin 25. Ne var ki karşılıklı borçlanmayı içeren sözleşmelerde borcundan böylece kurtulan davalı, almış olduğu şeyleri, nedensiz edinim...
...hakim, haiz olduğu takdir hakkı dolayısiyle ya tekarrür eden bedeli tezyit veya mukaveleyi fesheyler.” hükmü sadece götürü bedel işler için getirilmiş bir uyarlama mekanizması... Sürekli edimli sözleşmelerde borçlu, kural olarak dönme hakkının yerine fesih hakkını kullanır.
...işin tasfiyesi” başlıklı 24 üncü maddesinde de, doğal afet vb hallerde fesih edilen sözleşmelerde yükleniciye tazminat türünden bir bedel ödeneceğine ilişkin bir düzenleme... Bu hükümlerden anlaşılacağı gibi mücbir sebep hallerinde sözleşmenin fesh edilmesi halinde, yüklenici hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilecektir.
Feshedilen sözleşmelerde işin bitirilmesi gereken tarih ile sözleşmenin feshedilmiş sayılacağı tarih arasıdır. - Feshedilmeyen sözleşmelerde süre uzatımları dahil işin bitirilmesi gereken tarih ile geçici kabul itibar tarihi arasıdır.
maddesi ve sözleşme hükümleri uyarınca 01.06.2004 tarihinde sözleşmenin feshedilerek teminatın irat kaydedildiğini, şartnamenin 52. Bu yüzden, bu tür sözleşmelerdeki ceza koşulu nitelendirilirken, idarelerin açıklanan özelliği gözden uzak tutulmamalıdır.
Feshedilen sözleşmelerde gecikme cezası kesintisi yapılacak süre İşin zamanında tamamlanmamasından kaynaklı olarak, ifaya ekli ceza mahiyetinde gecikme cezası talep edilmekte olup, Yargıtay kararları gereği bu sürenin işin yapılma ihtimali bulunan ihtar süresi ile sınırlı olması gerekmektedir.
Bu yüzden bu tür sözleşmelerdeki ceza koşulu nitelendirilirken, idarelerin açıklanan özelliği gözden uzak tutulmamalıdır. Taraflar arasındaki idari şartnamenin “Gecikme halinde uygulanacak cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 51.1. gecikme cezası , İhtar süresi , sözleşmenin feshi