2008/4481 sayılı kararı) Hatalı hazırlanan yeni birim fiyatlar yüklenici açısından kazanılmış hak teşkil etmez. maddesinde fiyatı belli olmayan işlerde yeni birim fiyatların tesbitinde uygulanacak esaslar gösterilmiş, hükme dayanak bilirkişi raporunda 20.
yeni birim fiyatlar - Arama Sonuçları
… Devamı
Dairesinin 06.10.2022 tarih ve 10871 sayılı kararı) Fiyat farkı verilen işlerde resmi analiz ve rayiçler kullanılarak oluşturulan yeni birim fiyatlarda ihale yılı rayiçlerinin esas alınması gerektiği.
katsayısıyla güncellenerek yeni birim fiyatların tespit edildiği anlaşılmıştır.
(Yüksek Fen Kurulunun 28/05/2021 tarih ve 2021/116 sayılı kararı) Resmi birim fiyatlarla yapılan yeni birim fiyatların uygulama ayı fiyat farkı katsayısına (Pn) bölünmesi gerektiği.
Konu ile ilgili Daire kararında; “Adı geçen işte, keşifte yer almayan ve yapılması zaruri görülen imalatlara ilişkin olarak Karayolları Genel Müdürlüğüne ait birim fiyatlar kullanılmak suretiyle yeni birim fiyatlar tespit edilmiştir.
Ancak temyiz konusu işte yeni birim fiyatları tespit edilen iş kalemlerinin analiz ve rayiçleri, ihale yılında (2014) diğer idarelerde mevcut olup; bu analiz ve rayiçler doğrultusunda oluşturulan yeni birim fiyatlarda Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda bahsi geçen indirgeme işleminin yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Özetle ifade etmek gerekirse, fiyat farkı verilen işlerde resmi birim fiyatlar kullanılarak yapılan yeni birim fiyatlarda ihale yılında, ihale yılı içerisinde birden fazla birim fiyat listesi yayımlanmışsa ihalenin yapıldığı ayda, geçerli olan birim fiyatlar esas alınacaktır.
Sonuç olarak Sayıştay Temyiz Kurulunun en son verdiği karar, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı ve Yüksek Fen Kurulu kararına göre, resmi rayiçler kullanılarak yapılan yeni birim fiyatların endeksler kullanılarak güncellenmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.
Yani; yeni birim fiyatların, fiilen yerinde yaptırılan imalatın teknik uygulama şartlarını karşılayan bir analizle oluşturulması gerekmektedir.
Fiyat tutanağının idarenin onayına sunulduğu tarihten itibaren otuz (30) gün içerisinde taraflar yeni birim fiyatlar üzerinde anlaşma sağlayamazlarsa bu hususta bir anlaşmazlık zaptı düzenlenerek taraflarca imzalanır ve konu sözleşmedeki anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin hükümlere göre çözümlenir.