İşin bitim tarihinden önce sözleşmeye aykırı davranış nedeniyle yükleniciye ihtar çekilmişse ve nihayetinde ihtarlı sürenin sonunda sözleşme feshedilmişse ihtar tarihi ile fesih tarihi arasında geçen süre için gecikme cezası kesilmesi mümkün değildir (Sayıştay Temyiz Kurulunun 17.05.2011 tarih ve 33254 sayılı kararı).
yükleniciye ceza - Arama Sonuçları
… Devamı
Dairesinin 11.03.2015 tarih ve 10444 sayılı kararı) Geçici kabulde belirlenen eksiklerin yükleniciye verilen sürede giderilmemesi ve bu eksikliklerin yüklenici nam ve hesabına ihale yoluyla başka bir yükleniciye yaptırılması halinde, işin ihale ve yapım süreci dışındaki süreler için ceza uygulanamayacağı.
...yapılarak kabul edilmediğine ya da değiştirilmesine dair on gün içerisinde yükleniciye bir bildirim yapılmadığı, dolayısıyla teknik personelin İdaresince kabul edilmiş sayıldığı bu sebeple inşaat teknikerine ait teknik personel bildirimi yapılmadığı gerekçesiyle ceza kesilmesinin uygun olmadığı.
...hükümlerine göre işi kesin kabule elverişli duruma getirmeyerek bir gecikmeye yol açmış ise, idare ya yükleniciye 41'inci maddede belirtilen şekilde ceza uygulayarak eksik ve kusurların giderilmesini bekler, ya da gecikme otuz günü geçerse ceza uygulamasına devam etmekle birlikte kusur ve eksiklikleri yüklenici hesabına kendisi giderir."...
nolu kararı) Geçici kabulü yapılan işlerde, idarece gecikmeye bağlı cezai şart talep edileceğine yönelik kayıt düşülmemişse veya yükleniciye ihtarda bulunulmamışsa, bu ceza kabul yapılmakla ortadan kalkacağından, talep edilmesinin mümkün olmadığı.
Gecikme cezası yükleniciye ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın ödemelerden kesilir. İdari Şartname'nin Diğer Hususlar'ın düzenlendiği 57 nci maddesinde ise cezanın ihtarın yükleniciye tebliğ edildiği tarihten itibaren başlayacağı ifade edilmiştir.
...günlük süre üzerinden sözleşmede belirlenen günlük gecikme cezasının ¼ oranında 151.492,97 TL gecikme cezası kesildiğini, davalı yüklenicinin yerine getirmediği imalat eksikliklerinden dolayı 912.230,28 TL borcu olduğu gibi davalı yükleniciye hakedişlerde 45.044,72 TL fazla ödeme yapıldığını, davalı yüklenicinin 14 nolu kesin hakediş...
Somut olayda sözleşmenin 34.3 maddesinde “gecikme cezası ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir.” hükmü yer almaktadır. Maddesinde yer alan cezai işlemlerin uygulanacağının bilinmesinin önem arz ettiğini…” yükleniciye bildirerek ceza isteme hakkını saklı tutmuştur.
Dolayısıyla idare, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükmü doğrultusunda yetkisinde bulunan günlük gecikme cezası oranını ½ olarak belirleyip bu hususu yükleniciye tebliğ etmiştir.
2-Yanlar arasında imzalanan 09.03.2006 tarihli sözleşmenin 17.1 maddesinde işin zamanında bitirilmemesi halinde sözleşme bedelinden %o2 (Binde iki) oranında gecikme cezası uygulanacağı, 17.2 maddesinde de gecikme cezasının yükleniciye ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın ödemelerden kesileceği kararlaştırılmıştır.