Kamu İhale Kurulunun 16.08.2023 tarih ve 2023/DK.D-210 sayılı kararı ile Danıştay 13. Dairesi tarafından alınan 6.6.2023 tarih ve E.2023/403, K.2023/2899 sayılı “dava konusu işlemin iptali” kararının icaplarına göre işlen tesis edilmesi için Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Geçici Hakediş Raporları” başlıklı 39. maddesinin 4. fıkrasının (e) bendinde yer alan
“Yüklenicinin geçici hakedişlere itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerçekleri, idareye vereceği ve bir örneğini de hakediş raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “idareye verilen ........tarihli dilekçemde yazılı ihtirazı kayıtla” cümlesini yazarak imzalaması gereklidir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok on gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazlarını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.”
hükmü iptal edilmiştir.
Aynı hüküm Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nde de yer aldığından Kurulun 16.8.2023 tarih ve 2023/DK.D-208 sayılı kararı ile hizmet işleri için geçerli olan aynı hüküm de iptal edilmiştir.
Geçici hakedişler itirazi kayıt şartı arayan hükümlerin iptal edilmesi ile birlikte yüklenicilerin geçmişe dönük olarak hak talebinde bulunmasının önündeki şekil şartı kaldırılmış oldu. Bununla birlikte, Yargıtay kararlarında kesin hesaptan sonra geçmişe dönük olarak hak talebinde bulunulamayacağı ilkesi benimsenmiştir. Sonuç olarak yükleniciler geçici hakedişlere itiraz kaydı düşmemiş olsalar bile kesin hesap onaylanıncaya kadar geçmişe dönük talepte bulunabilirler.
Yorum Bırak