GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
11 sayılı İlamın 2 nci maddesiyle, … Enstitüsü 2019-2023 dönemi Stratejik Planının bilfiil Kurumun kendi çalışanları tarafından hazırlanması gerekir iken ve bu konuda mevzuatta danışmanlık hizmet alımı yapılabileceği öngörülmemiş iken, … tarafından stratejik planın hazırlanmasında idare personeline eğitim verilmesi ve danışmanlık sağlanması ile ilgili olarak ödenen danışmanlık hizmet alım bedeli olan ...TL’nin kamu zararı teşkil ettiği ve tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.
5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve 26.02.2018 tarih ve 30344 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Genel ilkeler” başlıklı 5 inci maddesinde:
“(1) Stratejik planlama sürecinde aşağıdaki genel ilkelere uyulur:
a) Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
b) Kamu idaresi çalışanlarının, kamu idaresinin hizmetlerinden yararlananların, kamu idaresinin faaliyet alanı ve hizmetleri ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kamu idareleri ile diğer paydaşların katılımları sağlanır ve katkıları alınır.
c) Taşra teşkilatı bulunan kamu idareleri, stratejik plan hazırlama sürecinde hedef ve performans göstergelerini taşra teşkilatlarıyla işbirliği içerisinde belirler.
ç) Çalışmalar, üst yönetici başkanlığında, tüm birimlerin aktif katılım ve katkılarıyla strateji geliştirme biriminin koordinatörlüğünde yürütülür.
d) Stratejik planlama sürecinin etkili ve etkin bir şekilde yürütülmesinden tüm birimler sorumludur.
e) Kamu idareleri için uzun süreli analiz gerektiren çalışmalar stratejik plan hazırlık sürecinden önce özel bir çalışma olarak başlatılır.
f) Taşra teşkilatı bulunan kamu idarelerinde, taşra teşkilatlarının stratejik yönetim kapasitesinin artırılmasına yönelik önlemler merkez teşkilatınca alınır.
g) İlgili tüm kamu idareleri birbirleri ile uyum, işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışır.
ğ) Stratejik plan hazırlama süreci Bakanlık ile yakın işbirliği içerisinde yürütülür.
h) Kamu idarelerinin stratejik planları; Kanuna, bu Yönetmeliğe, Kılavuza, rehberlere ve Bakanlıkça yayımlanan stratejik planlamaya ilişkin tebliğlere uygun olarak hazırlanır.”
Denilmektedir.
Bu Yönetmelikten önce yürürlükte bulunan ve bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesiyle yürürlükten kaldırılan “26.05.2006 tarihli ve 26179 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Genel ilkeler” başlıklı 5 inci maddesinde
“(1) Stratejik planlama sürecinde;
a) Kamu idaresinin hizmetinden yararlananların, kamu idaresi çalışanlarının, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili diğer tarafların katılımları sağlanır ve katkıları alınır.
b) Çalışmalar, strateji geliştirme biriminin koordinatörlüğünde tüm birimlerin katılım ve katkılarıyla yürütülür.
c) Stratejik planların doğrudan doğruya kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanması zorunludur. İhtiyaç duyulması hâlinde idare dışından temin edilecek danışmanlık hizmetleri sadece yöntem ve süreç danışmanlığı ile eğitim hizmetleri konularıyla sınırlıdır.
ç) İlgili tüm kamu idareleri birbirleri ile uyum, işbirliği ve eşgüdüm içinde; hesap verme sorumluluğunun gereklerini dikkate alarak çalışır.”
Denilmektedir.
Buna göre, 26.05.2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikte sadece yöntem ve süreç danışmanlığı ile eğitim hizmetleri konularıyla sınırlı olarak danışmanlık hizmetleri alınabileceği düzenlenmiş ise de, 26.02.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikte stratejik plan hazırlanması ile ilgili olarak danışmanlık hizmetleri alınabileceği düzenlenmemiştir. Bununla birlikte, 2018 tarihli Yönetmelikte stratejik plan hazırlanması ile ilgili olarak danışmanlık hizmetleri alınabileceğinin düzenlenmemiş olması, 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde bu konuda danışmanlık hizmet alımının yapılamayacağı anlamına gelmemektedir.
4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin e bendinde yer alan araştırma geliştirme faaliyeti kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan danışmanlık hizmet alımı yapılabileceği düzenlenmiş olup, İlama konu uygulamada yapılan hizmet alımı bu kapsamdadır. Yani stratejik planın hazırlanmasıyla ilgili danışmanlık hizmet alımı 4734 sayılı Kanuna uygun olup, bu konuda 2018 tarihli Yönetmelikte ayrıca yetki verilmiş olması aranmamaktadır.
Dolayısıyla, … tarafından stratejik planın hazırlanmasında …’den eğitim ve danışmanlık hizmeti alınarak, stratejik planın bilfiil … personeli eliyle hazırlanmasının mevzuata uygun olduğu, İlama konu uygulamada kamu zararı oluşmadığı değerlendirilmektedir.
BU İTİBARLA, … tarafından stratejik planın hazırlanmasında eğitim ve danışmanlık hizmeti alınmasının mevzuata uygun olduğu ve danışmanlık hizmet alımı bedeli olarak ödenen tutarın kamu zararı teşkil etmediği gerekçesiyle, 11 sayılı İlamın 2 nci maddesi hükmünün BOZULARAK, yeniden hüküm tesisini teminen dosyanın DAİRESİNE GÖNDERİLMESİNE (Üye …’nin aşağıda yer alan farklı gerekçesiyle birlikte; Üyeler …, …, …, …, …’ın aşağıda yer alan karşı oy gerekçesi karşısında; Üye …’in aşağıda yer alan yargılama usulü yönünden karşı oy gerekçesi karşısında), oy çokluğuyla,
Karar verildiği 14.04.2021 tarih ve 49499 sayılı tutanakta yazılı olmakla işbu ilam tanzim kılındı.
(Sayıştay Temyiz Kurulunun 14.4.2021 tarih ve 49499 sayılı kararı)
Yorum Bırak