Belediye sınırları içerisinde yer alan mahalle muhtarlarına yönelik olarak muhtarların eşleri ve çocuklarının da katılım sağladığı eğitim semineri adı altında kültür gezisi düzenlenlenmesi ve giderlerin belediye bütçesinden karşılanması suretiyle kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak yapılan inceleme sonucunda;

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Mahalle ve yönetimi” başlıklı 9’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında;

“Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır.” hükmüne yer verilmiştir.

Kanun’un “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde; belediyelerin, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla yapabilecekleri hizmetler ile görev ve sorumluluklarının kapsamı belirtilmiştir. Diğer yandan adı geçen Kanun’un 38’inci maddesinde, belediyenin hak ve menfaatlerini korumanın belediye başkanın görev ve yetkilerinden biri olduğu ve 61’inci maddesinde de Belediye başkanı ve harcama yetkisi verilen diğer görevlilerin bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumlu olduğu ifade edilmiştir.

Anılan Kanun’un “Belediyenin giderleri” başlıklı 60’ıncı maddesinde ise belediye bütçesinden yapılabilecek giderler sayma yoluyla belirtilmiştir. İlgili maddenin (k) bendinde belediyelerin temsil, ağırlama ve tanıtım kapsamında belediye bütçesinden harcama yapabilecekleri düzenlenmiştir. Ancak bu kapsamda yapılabilecek harcamaların neler olduğunu belirtilmemiştir.

Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım kapsamında yapılabilecek harcamaların neler olduğu ise İçişleri Bakanlığının 25.04.1984 gün ve 27302 sayılı onayı ile yürürlüğe giren “Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi” ile düzenlenmiştir.

Yönerge’nin “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde; “Belediye idaresinin başı ve temsilcisi olan belediye başkanının bu sıfatının gereği olarak yapacağı temsil, ağırlama ve tören giderleri konusunda uyacağı kuralları kapsar.” denilerek temsil, ağırlama ve tören giderlerinin kapsamını belirlemiştir.

“Genel Kural” başlıklı 3’üncü maddesinde, temsil, ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini belediye başkanının takdirine bağlı olduğu hüküm altına alınmıştır.

“Temsil Giderleri” başlıklı 4’üncü maddesinde, “Temsil giderleri görevle ilgili olmak şartıyla; beldede başarılı çalışmaları görülenler için toplantılar düzenlemek, kupa ve benzeri teşvik uygulamalarında bulunmak, gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek ve beldede göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlemek ve hediye vermek için yapılır.” denilerek temsil faaliyetleri kapsamında yapılacak giderlerin sınırları çizilmiştir.

“Ağırlama Giderleri” başlıklı 5’inci maddesinde ise “Ağırlama, beldenin misafiri durumunda olan ve ilgili maddede sayılanlarla bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için geleneklere göre ağırlama ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, hediye, çiçek ve taşıma giderleri şeklinde yapılır.” denilerek ağırlama kapsamında yapılacak giderlerin sınırları çizilmiştir.

İlgili ödeme emri ve ekli belgelerinin incelenmesi sonucunda ... Belediyesi tarafından belediye sınırları içerisinde yer alan mahalle muhtarlarına yönelik olarak Afyon’da eğitim semineri ve kültür gezisi düzenlendiği, söz konusu organizasyona muhtarların eşleri ve çocuklarının da katılım sağladığı ve giderlerin belediye bütçesinden karşılandığı tespit edilmiştir. Söz konusu organizasyonun içeriği incelendiğinde; programın 4 günlük olduğu, ilk gün kültürel gezi düzenlendiği, ertesi gün belediye başkanı ile değerlendirme toplantısı yapıldığı görülmüş, herhangi bir eğitim faaliyetinin gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir.

5393 sayılı Kanun’un “Mahalle ve Yönetimi” başlıklı 9’uncu maddesinin dördüncü fıkrasındaki, “Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar” hükmü gereği Belediyenin muhtarlıklara gerekli destekte bulunabileceği tabiidir. Ancak sağlanacak ayni yardım ve destek mahalle ve muhtarlık bölgesiyle/beldeyle ilgili olmalıdır. Belgelerin incelenmesinde, eğitim semineri adı altında muhtarların Belediyenin imkânlarıyla Afyonkarahisar’a götürüldükleri ve bu seyahatin özel gezi olduğu anlaşılmaktadır.

...

Bu itibarla; mahalle muhtarlarına yönelik olarak muhtarların eşleri ve çocuklarının da katılım sağladığı eğitim semineri adı altında kültür gezisi düzenlenlenmesi ve giderlerin belediye bütçesinden karşılanması suretiyle sebep olunan toplam .. TL kamu zararının, Harcama Yetkilisi …’dan 12.10.2023 tarih ve … Nolu tahsilat makbuzu ile tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına

(Sayıştay 7.Dairesinin 16.05.2024 tarih ve 606 sayılı kararı)