TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...Teknik Isıtma Soğutma İnşaat Taahhüt İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Kurumu

VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: ...Üniversitesi Rektörlüğü Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nce 01/12/2020 tarihinde açık ihale usulüyle gerçekleştirilen 2020/572221 ihale kayıt numaralı “24 Ay Süreli Malzeme Dâhil Yemek Hazırlama Hizmet Alımı İşi” ihalesine yönelik dava dışı istekli tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu sonucunda davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunan isteklinin teklifinin değerlendirilmeye alınmasına ilişkin 17/03/2021 tarih ve 2021/UH.I-615 sayılı Kamu İhale Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; dava konusu işlem sonrasında ihale komisyonu kararıyla ihalenin iptaline karar verildiği, bu karara karşı dava dışı istekli tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusunun kabul edilmek suretiyle ihale komisyonunun ihalenin iptali kararının yerinde olmadığına ilişkin 20/05/2021 tarih ve 2021/UH.1-1028 sayılı Kamu İhale Kurulu kararının alındığı, bu kararın iptali istemiyle açılan davada, Mahkemelerinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararı ile ihalenin idare tarafından iptali kararının iptaline yönelik Kurul kararının iptaline karar verildiği ve sonuç olarak ihalenin iptal edildiği, davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasından kaynaklanan uyuşmazlığa konu ihalenin iptaline karar verilmesi ve ihalenin iptaline ilişkin idarî kararın hukuka uygun olduğuna karar verilmesi sebebiyle, konusu kalmayan işbu dava hakkında karar verilmesine olanak bulunmadığı, diğer yandan, yargılama giderleri bakımından davalı idarenin sorumlu tutulmasının, adalet, hakkaniyet, hukuk devleti ilkelerine uygun düşmeyeceği, yargılama giderlerinin taraflar üzerinde bırakılması ve taraflar lehine veya aleyhine vekâlet ücretine hükmedilmemesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Belirtilen gerekçelerle, konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik Kurul kararının hukuka aykırı olduğu, toplam ciro tutarına ve toplam cironun esas alındığı yıla ilişkin bilgileri EKAP sistemine yüklediği, Kurul kararının çelişkili olduğu, dava konusu Kurul kararı nedeniyle kamu zararı oluşacağı, itirazen şikâyette bulunan isteklinin teklifinin hukuka aykırı olduğu, ihalenin iptali kararının da hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, toplam cironun esas alındığı yıla ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği, davacının iş hacmine ilişkin kıstasları sağlamadığı, itirazen şikâyet başvurusunda bulunan istekliye yönelik ihale komisyonu kararında değerlendirmeye yer verilmediği, şikâyet başvurusu üzerine geçici teminat ve banka referansı dışında kapasite raporu olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığının ifade edildiği ancak bu ifadenin gerçeği yansıtmadığı, 20/05/2021 tarih ve 2021/UH.I-1028 sayılı Kurul kararına karşı açılan davanın temyiz incelemesinin devam ettiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile davanın kısmen reddi ile kısmen kabulüne karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

ESAS YÖNÜNDEN:

MADDİ OLAY :

... Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nce 01/12/2020 tarihinde açık ihale usulüyle gerçekleştirilen ... ihale kayıt numaralı “24 Ay Süreli Malzeme Dâhil Yemek Hazırlama Hizmet Alımı İşi” ihalesi gerçekleştirilmiştir.

İhaleye 19 (on dokuz) istekli teklif sunmuş, ihale komisyonun 22/01/2021 tarihli kararıyla 13 (on üç) isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına, ekonomik açından en avantajlı teklif verenin davacı, ekonomik açından en avantajlı ikinci teklif verenin ise ... Gıda iş ortaklığı olarak belirlenmesine karar vermiştir.

Anılan komisyon kararına karşı ... iş ortaklığı tarafından ... tarih ve ... sayılı dilekçeyle itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması üzerine 17/03/2021 tarih ve 2021/UH.I-615 sayılı Kurul kararıyla davacının, ... Gıda iş ortaklığının ve ... İaşe İnşaat Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ve başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınmasına karar verilmiştir.

Bunun üzerine anılan Kurul kararının iptali istemiyle bakılan dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 37. maddesinin 2. fıkrasında, "Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36'ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. (...)" kuralı yer almaktadır.

Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 34. maddesinin 1. ve 3. fıkralarında, "Mali durumu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi, banka referans mektubudur. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur. İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir. Konsorsiyumda ise bu belgelerin her bir ortak tarafından, kendi kısmı için belirlenen yeterlik kriterini sağlayacak şekilde sunulması gerekir."; dava konusu ihalenin gerçekleştirildiği tarihteki haliyle 36. maddesinin 1., 6., 8. ve 9. fıkralarında, "İş hacmini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun, b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgenin, her ikisinin de idarelerce istenilmesi zorunludur...

İş hacmini gösteren belgelere ilişkin kriterler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde, toplam cironun teklif edilen bedelin % 25’inden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir...

Altıncı ve yedinci fıkralardaki kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar, iki önceki yılın gelir tablosunu sunabilirler. Bu gelir tablosunun yeterlik kriterini sağlayamaması halinde, iki önceki yılın ve üç önceki yılın gelir tabloları sunulabilir. Bu durumda, gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır."; 41. maddesinin 5. ve 6. fıkralarında, "İdare, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede işin niteliğini göz önünde bulundurarak kapasite raporu ile ilgili düzenleme yapabilir. Sunulacak kapasite raporunun ihale veya son başvuru tarihi itibarıyla geçerli olması zorunludur. İş ortaklığında kapasite raporuna ilişkin yeterlik kriteri ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Ancak, idareler, idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde iş ortaklıklarındaki ortaklardan her birinin, kapasite raporuna ilişkin olarak iş ortaklığındaki hissesi oranında yeterliği sağlamaları gerektiğine yönelik düzenleme yapabilirler. Konsorsiyumlarda, kapasite raporunun, her bir ortağın kendi kısmı için istenilen asgari yeterlik kriterini sağlaması zorunludur."; 58. maddesinde, "Teklifler; Kanun, bu Yönetmelik, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve tip şartnamelerde belirtilen esaslar çerçevesinde standart formlar kullanılarak değerlendirilir."; 59/A maddesinin 1., 2., 3., 9., 10., ve 11. fıkralarında, "İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir... Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır... Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez... İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır... Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Geçici teminat mektubu ve sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir... İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez." kurallarına yer verilmiştir.

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 24. maddesinin 1., 3., 4., ve 5. fıkralarında, "e-tekliflerin açılması ve ilk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Ancak bu durumda her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir... İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır... Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir... EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır." kurallarına yer verilmiştir.

Dava konusu ihaleye ait İdarî Şartname'nin 7. maddesinde, “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir... 7.4.3. İstekli tarafından;

a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,

b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgeler,

birinin sunulması yeterlidir.

Toplam cirosunun teklif ettiği bedelin % 20'sinden, hizmet işleri ile ilgili cirosunun ise teklif ettiği bedelin % 12'sinden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir. Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır...” düzenlemesi yer almaktadır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Temyize konu Mahkeme kararında, ihalenin idare tarafından iptali kararının Kurul tarafından iptaline ilişkin 20/05/2021 tarih ve 2021/UH.I-1028 sayılı kararın ... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararıyla iptal edildiğinden bahisle davanın konusuz kaldığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş ise de, ... İdare Mahkemesi'nin anılan kararının Dairemizin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla ihalenin idare tarafından iptali gerekçelerinin yerinde olmadığı gerekçesiyle bozulduğu ve ihalenin iptaline ilişkin ihale komisyonu kararının iptali yolundaki Kurul kararı yönünden davanın reddine karar verildiğinden oluşan bu yeni hukuki durum çerçevesinde dava konusu Kurul kararının değerlendirilmesi gerekmektedir.

Aktarılan mevzuatın değerlendirilmesinden, hizmet alımı ihalelerinde geçici teminat ve banka referans mektubunun sunulmasının zorunlu olduğu, iş ortaklığı hâlinde yapılan tekliflerde iş ortaklığını oluşturan isteklilerden birinin geçici teminat ve banka referansını sunmasının yeterli olduğu, kapasite raporuyla ilgili olarak idarece ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede düzenleme yapılabileceği ve kural olarak iş ortaklığını oluşturanlardan birinin bu şartı sağlayabileceği, ancak idari şartnamede ortaklardan her birinin hisseleri oranında kapasite raporu şartını sağlaması gerektiği yönünde düzenleme yapabileceği, iş hacmini gösteren belgelerin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait, toplam ciroyu gösteren gelir tablosu ve hizmet işleri cirosunu gösteren belgeler olduğu, açık ihale usûlüyle yapılan ihalelerde, isteklinin toplam cirosunun, teklif ettiği bedelin % 20’sinden, hizmet işleri cirosunun ise teklif ettiği bedelin % 12'sinden az olmaması gerektiği, söz konusu kriterleri ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıl için sağlayamayan isteklilerin, son iki yıla ait belgelerini sunabilecekleri, iş hacmi kriterinin sağlandığına yönelik belge sunulması konusunda bir serbesti tanındığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu işlemin ... Yemekçilik Gıda Temizlik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi-... Yemekçilik Gıda Temizlik İnşaat Medikal Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi-... Bilgisayar Temizlik Gıda Odun ve Kömür Medikal Sanayi Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınmasına yönelik kısmı bakımından yapılan incelemede;

Dosyanın incelenmesinden, itirazen şikâyet başvurusunda bulunan ... Yemekçilik Gıda Temizlik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi-... Yemekçilik Gıda Temizlik İnşaat Medikal Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi-... Bilgisayar Temizlik Gıda Odun ve Kömür Medikal Sanayi Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığın teklifi hakkında 21/01/2021 tarihli işlemde kapasite raporunun uygun olmadığının ifade edildiği, 22/01/2021 tarihli ihale komisyonu kararında iş ortaklığı hakkında bir değerlendirmeye yer verilmediği, 01/02/2021 tarihli dilekçeyle yapılan şikâyet başvurusu üzerine 01/02/2021 tarihli işlemle geçici teminat, banka referans mektubu ve ... Yemekçilik Gıda Temizlik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin kapasite raporu olmadığından bahisle şikâyet başvurusunun reddi üzerine 09/02/2021 tarihli dilekçeyle itirazen şikâyet başvurusunun yapıldığı, iş ortaklığı olarak ihaleye teklif verilmesi hâlinde ortaklardan birinin kapasite raporu, geçici teminat ve banka referans mektubunu sunmasının yeterli olduğu, ön yeterlik şartnamesi ve idari şartnamede kapasite raporunun ortaklardan her birinin hissesi oranında sunmak zorunda olduğunun düzenlenebileceği, fakat idari şartnamede böyle bir düzenlemeye yer verilmediği, e-ihale usulüyle gerçekleştirilen ihalede anılan iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektirecek herhangi bir sebebin idare tarafından ortaya konulamadığı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, dava konusu Kurul kararının ... Yemekçilik Gıda Temizlik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi-... Yemekçilik Gıda Temizlik İnşaat Medikal Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi-... Bilgisayar Temizlik Gıda Odun ve Kömür Medikal Sanayi Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem belirlenmesine ilişkin kısmında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Dava konusu işlemin davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik kısmı bakımından yapılan incelemede;

Dosyanın incelenmesinden, uyuşmazlığa konu ihaleye katılan davacı şirket tarafından teklif kapsamında sunulan "Yeterlik Bilgileri Tablosu"nun “İş Hacmi Bilgileri” bölümünün “Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınan Yıllar ve Bu Yıllara Ait Toplam Ciro/Fatura Tutarı” kısmında sadece “53.417.167,73” tutarının beyan edildiği, “Yeterlik değerlendirmesinde esas alınan yıl/yıllar” bilgisinin boş bırakıldığı görülmektedir.

Her ne kadar Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 24. maddesinin 5. fıkrasında, sadece, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliklerinin tamamlattırılabileceğine yönelik düzenleme yapılmış ise de uyuşmazlığa konu ihalenin elektronik ihale usûlüyle gerçekleştirilmiş olmasının ihaleyi 4734 sayılı Kanun'un kapsamı dışına çıkarmayacağı, 4734 sayılı Kanun uyarınca, ihale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelerle ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması hâlinde, bu eksik belgelerin ve eklerinin idarelerce tamamlatılmaması esas olmakla birlikte, sunulan belgelerde ihale sonucu açısından teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliklerinin bulunması hâlinde bu eksikliklerin idarelerce tamamlatılması gerektiği, davacı şirket tarafından sunulan "Yeterlik Bilgileri Tablosu"nun “İş Hacmi Bilgileri” bölümünün “Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınan Yıllar ve Bu Yıllara Ait Toplam Ciro/Fatura Tutarı” kısmında, “Yeterlik değerlendirmesinde esas alınan yıl/yıllar” bilgisinin boş bırakılmasının ihale sonucu açısından teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bir bilgi eksikliği olduğu anlaşıldığından, ihaleyi gerçekleştiren idarece bu eksikliğin tamamlatılması yoluna gidilmesi gerekirken dava konusu işlemin davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik kısmında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Bu itibarla, dava konusu işlemin itirazen şikâyet başvurusunda bulunan isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınmasına yönelik kısmında hukuka aykırılık, davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik kısmında ise hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;

  1. Davacının temyiz isteminin kabulüne;
  2. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca ... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının BOZULMASINA,
  3. Dava konusu işlemin ... Yemekçilik Gıda Temizlik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi-... Yemekçilik Gıda Temizlik İnşaat Medikal Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi-... Bilgisayar Temizlik Gıda Odun ve Kömür Medikal Sanayi Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınmasına ilişkin kısmı yönünden davanın REDDİNE,
  4. Dava konusu işlemin davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik kısmının İPTALİNE,

(Danıştay 13. D., T. 22.2.2022, E. 2022/38 K. 2022/589)