BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1126569 İhale Kayıt Numaralı “2024 Yılı (02/01/2024 - 31/12/2024) Tarihleri Arasında Malzeme Dahil Yemek Üretim, Dağıtım ve Servis Hizmeti Alımı” İhalesi

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli Florya Yemek Tic. AŞ. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesine göre yazılı ve belgelere dayalı olarak açıklama sunulmasının gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesi ile Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59’uncu maddesi uyarınca teklifleri aşırı düşük bulunan isteklilerin teklifleri reddedilmeden önce, isteklilerden bu tekliflerin önemli bileşenlerine ilişkin belirli bir süre içinde aşırı düşük teklif açıklamalarını belgelere dayalı olarak sunmalarının ihale komisyonunca istenilmesi, daha sonra belgelere dayalı olarak sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının verilen hizmet yönteminin ekonomik olması, ihale konusu işte seçilen teknik çözümler ile işin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar ve teklif edilen işin özgünlüğü hususlarında değerlendirmesinin yapılması gerektiği ve aşırı düşük teklif açıklamasında bulunmayan veya aşırı düşük teklif açıklaması yeterli görülmeyen isteklilerin tekliflerinin reddedileceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerini, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri, kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatlar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen fiyatlar, ticaret borsası fiyatları, toptancı hal fiyatları, özel veya münhasır hak sahibi kuruluşların uyguladığı fiyatlar, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin fiyatlar ile açıklayabileceği, söz konusu yöntemlerden birini/bir kaçını herhangi bir öncelik sırasına tabi olmadan kullanabileceği belirtilmiştir. Ayrıca malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere Teknik Şartname’de asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Aktarılan Tebliğ açıklamalarına göre malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde Teknik Şartname’de yer alan asgari iki haftalık örnek menünün kullanılacağı, bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarlarının belirtileceği, teklifi aşırı düşük bulunan isteklinin öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek-H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunacağı ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda yapılan açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’ten çok olmaması gerekmekte olup oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’ten çok olan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği açıklanmıştır.

05.12.2023 tarihli ihale komisyonu kararından; 20.11.2023 tarihinde e-ihale usulü ile yapılan ihaleye 12 isteklinin e-teklif verdiği, 9 isteklinin tekliflerinin İdari Şartname’nin 7.5.3’üncü maddesine uygun olmadığı gerekçesiyle, 1 isteklinin teklifinin ise geçici teminat mektubunun uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,  2 isteklinin teklifinin uygun görüldüğü ve söz konusu isteklilerden Florya Yemek Tic. A.Ş.nin teklifinin idarece hesaplanan sınır değerin altında olması nedeniyle idare tarafından 24.11.2023 tarihinde aşırı düşük teklif açıklamasının istendiği, anılan istekli tarafından sunulan açıklamalar uygun bulunarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği ve ihalenin üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Fesleğen Yemek Hizm. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Ayrıca anılan istekli tarafından sunulan Ek-O.7 maliyet/satış tutarı tespit tutanağı üzerinde yapılan incelemede;

Söz konusu tutanağın geçici vergi beyanname döneminin “(2023)Yılı (3.)Dönemi (temmuz-ağustos-eylül)” dikkate alınarak hazırlandığı ve son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlendiği, anılan tutanakta standart formun 7’nci maddesinde yer alan “Fatura Bilgileri Tablosu”nun bulunduğu, ayrıca söz konusu belge ile “5-ağırlıklı ortalama birim satış tutarı” üzerinden açıklama yapılan 3 çiğ girdi maliyetinin birim fiyatlarının yer aldığı, ancak sunulan tutanağın yetkili meslek mensubu tarafından iletişim bilgileri belirtilmek suretiyle her sayfasının kaşelenip imzalanmadığı ve tutanağın ekinde meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin sunulmadığı görülmüş olup, bu bağlamda ihale üzerinde bırakılan istekli Florya Yemek Tic. A.Ş.  tarafından sunulan Ek-O.7 maliyet/satış tutarı tespit tutanağının mevzuata uygun olarak düzenlenmediği anlaşılmıştır.

Bu itibarla anılan istekli tarafından sunulan Ek-O.7 maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ihale ilan tarihinde yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliği ekinde yer alan standart forma uygun olarak sunulmadığı ve söz konusu belgenin mevzuata uygun olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Florya Yemek Tic. A.Ş.nin aşırı düşük teklif açıklamasının yeterli görülmeyerek teklifinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

(Kamu İhale Kurulunun 10.01.2024 tarih ve 2024/UH.II-60 sayılı kararı)