186 ilamın 9 uncu maddesinin (B) fıkrasıyla; ... ... Restorasyonu işinde geçici kabul sonrası eksikliklerin giderilmesinde gecikilen süre için eksik gecikme cezası kesilmesi sonucu oluşan …. TL kamu zararı için tazmin hükmü verilmişti.
Sayıştay Temyiz Kurulunca verilen 29.12.2015 tarih ve 41243 tutanak numaralı kararda;
“Giderilecek olan eksiklerin durumu (kalan işlerin bedeli)x günlük gecikme cezası 1/2 (0,0003) x gecikilen gün sayısı” şeklinde yapılan ceza kesintisi uygulamasının doğru olduğu anlaşılmaktadır.
…Bu itibarla, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, yukarıda belirtilen hususların tekrar değerlendirilmesini teminen 186 sayılı İlam’ın 9(B) maddesi ile … TL’ye verilen tazmin hükmünün Bozularak Dairesine Tevdiine” denilmesi üzerine Dairesince yeniden yapılan yargılamada 299 sayılı Ek İlamın 2’nci maddesi ile;
“Uygulanacak ceza miktarı tespit edilirken eksik kalan işlerin bedeli değil, toplam sözleşme bedelinin esas alınması gerekmektedir.
Bu nedenle, ... Yeni Sarayı Kum Kasrı Restorasyonu İşinde geçici kabul sonrası eksikliklerin giderilmesinde gecikilen süre için eksik gecikme cezası kesilmesi nedeniyle (Asıl İlamda belirtilen gerekçelerle) …… TL kamu zararı için tekrar tazmin hükmü verilmiştir.
Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
... ... Restorasyonu İşinin idari şartnamesinin “Diğer Hususlar” başlıklı kısmında, bu ihalede ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç 4734 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilerek ceza hükümleri için 4734 sayılı kanunun uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Geçici Kabul” başlıklı 41 inci maddesinin beşinci fıkrasının (b) bendinde;
“b) Kabul komisyonunun tespit ettiği eksiklikler, belirlenen sürede yüklenici tarafından giderilmezse bu sürenin bitiminden sonra eksikliklerin giderilmesine kadar geçecek her gün için, giderilecek eksikliklerin durumuna göre sözleşmesinde günlük gecikme cezası olarak yazılan miktarın belli bir oranında günlük ceza uygulanır ve geçici kabul tarihi kusur ve eksikliklerin giderilmesi tarihine ertelenir. Ancak bu gecikme otuz günü geçtiği takdirde idare, yüklenici hesabına eksiklerin giderilmesini kendisi yaptırabilir. Bu takdirde de eksikler tamamlanıncaya kadar ceza uygulaması devam eder ve kabul tarihi ertelenir” denilmektedir.
Söz konusu iş için düzenlenen Yapım İşleri Geçici Kabul Tutanağında, geçici kabule engel teşkil etmeyen eksiklikler belirtilmiş ve bu eksikliklerin giderilmesi için yükleniciye 45 gün süre verilmiştir. 18.06.2012 tarihli Durum Tespit Tutanağında, 45 günlük sürenin 04.12.2011 tarihinde dolduğu, 03.01.2012/56 ve 21.02.2012/175 sayılı yazılar ile kusur ve eksikliklerin giderilmesine kadar geçecek her gün için sözleşmesinde günlük gecikme cezası olarak yazılan miktarın ½’si oranında günlük gecikme cezası uygulanacağının yükleniciye tebliğ edildiği belirtilmiş, ayrıca kusur ve eksikliklerin giderilmediği anlaşıldığından yükleniciye Vali adına Genel Sekreter …. imzalı ihbarname çekilmiş ve bu ihbarnamede de aynı hesaplama gösterilmiştir.
Dolayısıyla idare, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükmü doğrultusunda yetkisinde bulunan günlük gecikme cezası oranını ½ olarak belirleyip bu hususu yükleniciye tebliğ etmiştir. Bu nedenle geçici kabule engel teşkil etmeyen eksikliklerin tamamlanmasına kadar geçen süre için gecikme cezasının, bu yöntem doğrultusunda, eksikliklerin giderilmesine kadar geçecek her gün için sözleşmede günlük gecikme cezası olarak yazılan miktarın ½’si oranında hesaplanması gerekmektedir. Uygulanacak ceza miktarı tespit edilirken eksik kalan işlerin bedeli değil, toplam sözleşme bedelinin esas alınması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 299 sayılı Ek İlamın 2’nci maddesi ile … TL’ye ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oy çokluğuyla, karar verildi.
(Sayıştay Temyiz Kurulunun 14.6.2017 tarih ve 43203 sayılı kararı)
Yorum Bırak