………. Belediyesi ile ………. Belediyesi Personel A.Ş. arasında imzalanan “.......... Sözleşme” ile “.......... Sözleşme” hükümleri uyarınca teklif fiyata dahil olduğu ve % 4 genel giderler kapsamında yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilen “koruyucu giyim giderleri”nin Belediye bütçesinden karşılanması suretiyle ………. TL kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler incelenmiştir.

20.11.2017 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, 24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 20.11.2017 tarihli ve 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 126 ncı maddesiyle, 27.06.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki madde hükmü eklenmiştir.

“EK MADDE 20- İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetleri 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesindeki limit ve şartlar ile 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindeki sınırlamalara tabi olmaksızın doğrudan hizmet alımı suretiyle birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait ve halen bu kapsamda hizmet alımı yaptığı mevcut şirketlerinden birine, bu nitelikte herhangi bir şirketi bulunmuyorsa münhasıran bu amaçla kuracakları bir şirkete gördürebilir.

…”

09.04.2018 tarihli ve 2018/11608 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, 28.04.2018 tarihli ve 30405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esasların “Hizmetlerin gördürülmesi” başlıklı 6 ncı maddesinde ise;

“(1) İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerini 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesindeki limit ve şartlar ile 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindeki sınırlamalara tabi olmaksızın doğrudan hizmet alımı suretiyle, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait şirketlere gördürebilir.

(2) Belediye veya bağlı kuruluşlarından birinin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerden; aynı belediye veya bağlı kuruluşları tarafından da ortaklık oranlarına bakılmaksızın doğrudan hizmet alımı yapılması mümkündür.

(4) Bu kapsamdaki hizmet alımlarında taraflar arasında sözleşme imzalanması zorunludur.” hükmü,

yer almaktadır.

Yukarıda anılan mevzuat hükümleri uyarınca ………. Belediyesi ile ………. Belediyesi Personel A.Ş. arasında imzalanan “………. Sözleşme” ile “………. Sözleşme”nin “Sözleşmeye dahil olan giderler” başlıklı 6 ncı maddesinde; taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödenecek “ulaşım, sigorta, vergi (KDV hariç), resim ve harç giderleri, koruyucu giyim giderleri (teknik şartnamenin ilgili maddesinde adet ve özellikleri belirtilmiştir.) 20/06/2012 tarihli ve 6331 sayılı yasa gereği çalışacak olan personelin çalıştırılacağı süre içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği konularında mesleki risklerin önlenmesi amacıyla eğitim ve bilgi verilmesi dahil giderler ile işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücretinin” teklif fiyatına dahil olduğu ve % 4 genel giderler kapsamında yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

Ayrıca 22.08.2009 tarihli ve 27327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin 78 inci maddesinin 78.30 bendinde;

“Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

ç) (Değişik: 25/10/2014-29156 R.G./2. md., geçerlilik: 11/9/2014) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir” denilmektedir.

Tebliğin ve anılan sözleşmelerin yukarıda yer verilen hükümlerinde, özel güvenlik ve zabıta destek personeline ait koruyucu giyim giderlerinin sözleşme bedeline dahil olduğu ve Yüklenici tarafından karşılanacağı belirtilmesine rağmen, bu giderlerin Belediye bütçesinden karşılanması suretiyle ………. TL kamu zararına sebebiyet verilmiş olduğu görülmekle birlikte, söz konusu tutarın, ………. tarihli ve ………. numaralı tahsilat makbuzu ile tahsil olunduğu ve ………. tarihli ve ………. sayılı Muhasebe İşlem Fişi ile ilgili hesaba gelir kaydedildiği görüldüğünden, söz konusu kamu zararı için ilişilecek husus kalmadığına ve yapılan tahsilatın ilamda gösterilmesine; 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.

(Sayıştay 3.Dairesinin 28.04.2022 tarih ve 405 sayılı kararı)