Kamu İdaresince doğrudan temin yöntemi ile yapılan ve malın teslimi, hizmetin veya yapım işinin belli bir süreyi gerektirdiği alımlarda, sözleşme düzenlenmediği görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Doğrudan Temine İlişkin Açıklamalar” başlıklı 22’nci maddesinin 22.1.1.3’üncü alt maddesinde; bu madde kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu, bir defada yapılacak alımlarda ise sözleşme yapılmasının idarelerin takdirinde olduğu belirtilmektedir.
Buna karşılık, 22'nci maddenin (c) bendi kapsamında yapılan alımlarda ise madde metninde belirtildiği üzere sözleşme yapılmasının zorunlu olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıdaki hükümlerden, doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımlarda, sözleşme düzenlenmesinin idarenin takdirinde olup zorunluluk arz etmeyen bir husus olduğu ancak gerçekleşmesi belli bir süreyi gerektiren alımlarda ise sözleşme düzenlenmesinin gerektiği anlaşılmaktadır.
Yapılan incelemede, doğrudan temin yöntemiyle yapılan bazı baskı hizmeti ve otobüs kiralama hizmet alımı işlerinde, işin gerçekleştirilmesi belli bir süreyi gerektirmesine rağmen sözleşme yapılmaksızın alımın gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.
İşin tamamlanmasının belli bir süreyi gerektirdiği doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda, hukuki uyuşmazlıkların çözümü ve tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesinde önem arz eden sözleşmenin düzenlenmesi gerekmektedir.
(Afyonkarahisar Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu )
Yorum Bırak