3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:
(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihi itibarıyla ödendiğine ilişkin belgeler, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.
…
(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.
(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.
(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.
(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.
(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır…” hükmü yer almaktadır.
Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda, mukavelenameler için binde 9,48 oranında damga vergisi öngörülmüştür.
İdari Şartname’nin yedinci maddesinde, teklif edilen bedelin % 25'den az olmamak üzere ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği belirtilmiş, aynı maddede benzer iş olarak kabul edilecek işler "Kamu kurum ve kuruluşları veya özel sektörde yapılan her türlü personel, yolcu veya öğrenci taşıma işleri veya sürücülü, sürücüsüz araç veya iş makinesi kiralama işleri" benzer iş olarak kabul edilecektir.” şeklinde belirlenmiştir.
İhale üzerinde bırakılan Türker Alüminyum Panel Taşımacılık Petrol İnşaat Turizm Ticaret Sanayi Limited Şirketi tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, Balance Tanıtım Org. Tur. İnş. Ses Işık ve Görüntü Sis. San. Tic. Ltd. Şti ile imzalanmış konusu “Şoförlü Araç Kiralama ve personel taşıma” olan noter onaylı ve 25.04.2016 tarihli bir sözleşmenin sunulduğu, sözleşmenin süresinin üç yıl olduğu (01.05.2016-30.10.2018) ve belge ekinde işe ilişkin serbest muhasebeci mali müşavir onaylı fatura örneklerine yer verildiği, ihale ilan tarihinin 16.05.2023, son fatura tarihinin ise 31.05.2018 olduğu, faturaların güncellenmiş tutarının teklif edilen bedelin % 25'den az olmadığı, sözleşme konusu işin ihale konusu iş ile uyumlu olduğu, sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulduğu, Yeterlik Bilgileri Tablosunun ilgili kısmının usulüne uygun şekilde doldurulduğu, belgeler üzerinde idarece “Aslı görülmüştür” ifadesinin yer aldığı ve işlemlerin İdari Şartname’nin 7.9.maddesindeki şartları karşıladığı anlaşılmış olup, bu husustaki iddiaların yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Öte yandan, sözleşmeye ilişkin kesilen ve iş deneyiminin tespitinde esas alınan faturalar toplamının 405.560,95 TL olduğu, sözleşmeye ait damga vergisinin ödendiğine ilişkin 13.11.2018 tarihli tahakkuk fişi ve vergi dairesi alındısı incelendiğinde ise, “mukavelenameler” açıklaması düşülerek 429,79 TL tahakkuk ettirildiği ve bu tutarda tahsilat yapıldığı, tahsil edilen bedelin olması gerekeni yansıtmadığı ve sunulan belgelerin iş deneyimine esas sözleşmeye ilişkin olmadığı görülmüş, işlemin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda yer verilen 47’nci maddesinin 1(a) bendine ve Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı cetvelde yapılan düzenlemelere uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Rahmi Türker tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, Sayim Tur. Turz. Taş. Taah. Tic. Ltd. Şti. ile imzalanmış konusu “Yolcuların belirlenen saatlerde, belirtilen güzergah noktalarından getirerek ve götürerek taşınması ve servis kiralanması” olan noter onaylı ve 31.12.2020 tarihli bir sözleşmenin sunulduğu, sözleşmenin süresinin iki yıl olduğu (01.01.2021-21.12.2022) ve belge ekinde işe ilişkin e-arşiv faturalarının sunulduğu, belgelerin teyidinin Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfası üzerinden idarece yapıldığı, teyidi yapılan faturaların güncellenmiş toplam tutarının teklif edilen bedelin % 25'den az olmadığı, sözleşme konusu işin ihale konusu iş ile uyumlu olduğu, sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgelerin sunulduğu, Yeterlik Bilgileri Tablosunun ilgili kısmının usulüne uygun şekilde doldurulduğu, belgeler üzerinde idarece “Aslı görülmüştür” ifadesinin yer aldığı ve işlemlerin İdari Şartname’nin 7.9’uncu maddesine uygun şekilde gerçekleştirildiği görülmüş, bu husustaki iddiaların yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Öte yandan, sözleşmeye ilişkin kesilen ve iş deneyiminin tespitinde esas alınan faturalar toplamının 912.249,90 TL olduğu, sözleşmeye ait damga vergisinin ödendiğine ilişkin 13.10.2022 tarihli vergi dairesi alındısı incelendiğinde ise, 744,10 TL tahakkuk ettirildiği ve bu tutarda tahsilat yapıldığı görülmüştür. Sunulan belgenin iş deneyimine esas sözleşmeye ilişkin olduğuna ilişkin herhangi bir bilgiye rastlanmamış, işlemin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda yer verilen 47’nci maddesinin 1(a) bendine ve Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı cetvelde yapılan düzenlemelere uygun olmadığı sonucuna varılmış, başvuru sahibinin bu husustaki iddialarının yerinde olduğu anlaşılmıştır.
(Kamu İhale Kurulunun 26.07.2023 tarih ve 2023/UH.I-1046 nolu kararı)
Yorum Bırak