Anılan Şartname’nin “6.3.34.Bakteriyoloji İdentifikasyon ve Duyarlılık Testi Otomatik Sistemi Teknik Özellikleri” başlıklı maddesinde “… 6.3.39. Testlerin çalışılıp rapor edilmesi için gerekli her türlü cihaz, kesintisiz güç kaynağı, her cihaz için bir yazıcı, bilgisayar seti ve vorteks, McFarland bulanıkık ölçüm cihazı, barkod okuyucu, tüm sarf malzemeleri (pipet ucu, dilüsyon sıvısı, tüp, steril plastik tek kullanımlık öze vs.) temin edilecektir. Ayrıca sistemle birlikte antibiyotik duyarlılık testlerinin validasyon ve verifikasyonu çalışmalarında kullanılacak 7.500 testlik antibiyotik diski verilmelidir. Bu disklerin stoklanma miktarı ve çeşitlerine mikrobiyoloji uzmanı karar verecektir. Cihazla uyumlu çalışacak kalitede; Kanlı Besiyeri (aylık ortalama 300 adet), EMB Besiyeri (aylık ortalama 250 adet) , EMB + Kanlı Bölmeli Besiyeri (aylık ortalama 500 adet) ve gerekli görüldüğünde kullanılmak üzere Müller Hinton Besiyeri sağlanacaktır. Bu besiyerleri Laboratuvar Uzmanının değerlendirmesi ve onayı sonrası kullanılacaktır.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Cihazlarda Kullanılacak Kitler, Reaktifler, Sarf Malzemeleri İle İlgili Ortak Hükümler” başlıklı maddesinde “… 8.7. Hizmet sunumunu kesintisiz olarak sağlayacak olan kit ve sarf malzemeleri yüklenici firma tarafından, üreticinin önerdiği koşullarda (soğuk zincir, vb.), hizmetin aksamasını önleyecek şekilde tedarik edilecektir. Periyodik olarak stok temini sağlanacaktır. Hastane/kurum laboratuvarları her ayın sonunda laboratuvar depo stoğunu miadları ile birlikte yazılı olarak bildirecektir. Yüklenici, bu bildirime istinaden kritik stok seviyesinin altına inilmeden gerekli kit ve sarf malzeme stoğunu tamamlayacaktır. Tüm bu iş ve işlemler yüklenici firma sorumluluğunda olup yüklenici tarafından ücretsiz yapılacaktır. …” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İlgili İdari Genel Hükümler” başlıklı 9.4’üncü maddesinde
“… 9.4.15. Teklif edilecek “reaktifler ve kitler” birlikte teklif edilen cihaz ile tam uyumlu kullanılabilir olacaktır. Kitler uluslararası standartlara uygun gün içi ve günler arası tekrarlanabilirlik değerlerine sahip olmalıdır. Bu standartları karşılamayan cihaz ve reaktifler için Laboratuvar Uzmanları yüklenici firmadan analitik çalışma ve düzeltici önleyici faaliyet isteyebilir. Kit prospektüsleri ulaşılabilir olmalı veya dijital veya yazılı olarak laboratuvar uzmanlarına temin edilmelidir. Tüm reaktifler kapalı, orijinal ambalajında olacaktır. Etiket üzerinde son kullanma tarihi, seri numarası ve saklama koşulları belirtilmelidir. Uygun koşullarda saklanmasına rağmen miadı dahilinde bozulan reaktif ve kitler yenisi ile değiştirilecektir. Teklif edilen tüm reaktifler IVD (İnvitroDiagnostic) Onaylı olmalıdır. Tanı amaçlı kullanıma uygun olmalıdır. Kitler ve sarf malzemeleri “Vücut Dışında Kullanılan Tıbbî Tanı Cihazları Yönetmeliği” ne uygun şekilde üretilmiş veya ithal edilmiş olacaktır.
…
9.4.17. Kullanılacak reaktiflerin son kullanma tarihlerinin geçmemiş olması gerekmektedir. Teslim edilecek reaktiflerin aylık istatistiklere uygun şekilde test sayısına dikkat edilerek gereğinde küçük veya büyük ambalajlı olanlarının seçilmesinden firma sorumludur. Son kullanma tarihi içerisinde kullanılamayacağı öngörülen tüm malzeme yüklenici tarafından uzun miadlılarıyla ve yenisi ile ücretsiz değiştirilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen Teknik Şartname düzenlemelerinde; ihale konusu işte yer alan hastanelerde ve kurum laboratuvarlarında görevli personellerin her ayın sonunda laboratuvar depo stoğunu miadları ile birlikte yazılı olarak yükleniciye bildireceği, yüklenicinin bu bildirime istinaden kritik stok seviyesinin altına inilmeden gerekli kit ve sarf malzeme stoğunu tamamlayacağı anlaşılmış olup; şikâyete konu Teknik Şartname düzenlemesinden (9.4.17) ise, kullanılacak reaktiflerin son kullanma tarihlerinin geçmemiş olması gerektiği, teslim edilecek reaktiflerin aylık istatistiklere uygun şekilde test sayısına dikkat edilerek gereğinde küçük veya büyük ambalajlı olanlarının seçilmesinden yüklenicinin sorumlu olduğu, son kullanma tarihi içerisinde kullanılamayacağı öngörülen tüm malzemenin yüklenici tarafından uzun miadlılarıyla ve yenisi ile ücretsiz değiştirileceği görülmüştür.
Yapılan incelemede, yüklenicinin miat süresi olan bir reaktif veya kiti dokümana uygun bir şekilde teslim etmesine rağmen idarenin herhangi bir sebeple söz konusu kit veya malzemeyi miat süresi içerisinde kullanmamasından dolayı şartsız ve koşulsuz olarak yükleniciden yenisi ile değiştirmesini talep etmesinin teklif aşamasında istekliler açısından sağlıklı teklif oluşturma hususunda engel olduğu, bununla birlikte yükleniciden kaynaklanmayan yanlış stok yönetimi gibi uygulamalar nedeniyle sözleşmenin ifasında yükleniciye ekstra maliyet ve sorumluluklar yüklenmiş olacağı değerlendirildiğinden Teknik Şartname’de yer alan reaktiflerden miatları dolanların yükleniciden yenileri ile değiştirtilmesinin istenmesine yönelik düzenlemenin Kanun’un “Temel İlkeler” ve “Şartnameler” başlıklı maddelerinde yer alan hükümler ile uyuşmayacağı sonucuna varılmış, aktarılan gerekçelerle başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.
(Kamu İhale Kurulunun 31.07.2024 tarih ve 2024/UH.I-971 nolu kararı)
Yorum Bırak