İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihalede sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği düzenlendiğinden tekliflerinin reddedildiği, ancak idare tarafından sınır değer hesabına katılması gereken istekliler dahil edilmediğinden ihalede sınır değerin yanlış hesaplandığı, idarece yanlış yapılan sınır değer hesaplamasında; 2 isteklinin teklif mektubunu imzalayan kişilere ilişkin yeterlik bilgileri tablolarında gerekli bilgilerin beyan edilmediği ve 1 isteklinin geçici teminata yönelik sunduğu banka ödeme dekontu uygun olmadığı gerekçesiyle, söz konusu 3 isteklinin teklifinin mevzuata aykırı olacak şekilde sınır değer hesaplamasına dahil edilmediği, idare tarafından yapılan söz konusu tespit ve işlemlerin ihalenin sınır değerin hesaplandığı ilk oturumun değil ikinci oturumun konusu olduğu, bu nedenle söz konusu 3 isteklinin teklifi sınır değer hesaplamasına dahil edilerek sınır değerin yeniden hesaplanması ve tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İhale komisyonunun 05.02.2024 tarihli kararı incelendiğinde, başvuruya konu ihaleye 26 isteklinin teklif sunduğu, 11 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği, ihale komisyonu tarafından ihalenin ilk oturumunda isteklilerin teklif mektubu ve geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığının kontrolü aşamasında;

- Tuna İş İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubunda teklifi imzalayan kişinin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmediğinden,

- BMS 2000 İnşaat Makina Tur. Rek. Mim. Bil. Org. Paz. Ltd. Şti. - SM Grup İnş. Gay. Danış.  Otom. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubunda pilot ortağı temsilen teklifi imzalayan kişinin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmediğinden,

- Öz-Erler Elektrik Temizlik İnş. Hay. Gıda Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen nakdi geçici teminat bilgileri ile EKAP üzerinden yapılan dekont sorgulaması sonucunda elde edilen bilgiler uyuşmadığından,

Söz konusu isteklilerin tekliflerinin sınır değer hesaplamasına dahil edilmediği, bu doğrultuda idare tarafından yapılan sınır değer hesaplamasında sınır değerin 13.995.122,66 TL olarak belirlendiği, ihalede sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin teklifleri açıklama istenilmeksizin reddedileceğinden başvuru sahibi istekli dahil sınır değerin altında teklif sunan geçerli teklif sahibi isteklilerin tekliflerinin reddedildiği, ihalenin sınır değerin üzerinde teklif sunan Pozitif Sb İnşaat Temizlik Danışmanlık A.Ş. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak Uğuryol Grup Yapı İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

Tuna İş İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubunu imzalayan kişi ile BMS 2000 İnşaat Makina Tur. Rek. Mim. Bil. Org. Paz. Ltd. Şti. - SM Grup İnş. Gay. Danış.  Otom. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubunu pilot ortak adına imzalayan kişiye ilişkin bilgilerin; sunulan yeterlik bilgileri tablolarının “Teklif Vermeye Yetkili Olunduğuna İlişkin Bilgiler” başlıklı kısımlarında yer verilmediği görülmüştür.

Öz-Erler Elektrik Temizlik İnş. Hay. Gıda Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun, “Teminata İlişkin Bilgiler” başlıklı satırının “Nakit Teminatlar” bölümünde bulunan “Dekont/Makbuz ve Tutarı” kısmında “650.000,00 TRY (Türk Lirası), Dekont-1.pdf” şeklinde beyanın yer aldığı, ancak idare tarafından anılan isteklinin nakdi teminata yönelik olarak EKAP’a yüklediği dekont incelendiğinde, söz konusu dekontun; başvuruya konu ihaleye ilişkin olmadığı, Bingöl İl Özel İdaresi tarafından yapılan 2023/1362551 İKN’li ihaleye yatırılan 6.500,00 TL tutarındaki geçici teminata ilişkin olduğu görülmüştür.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre, ihale komisyonunun ilk oturumda isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığını ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığını kontrol edeceği, anılan Kanun’un 37’nci maddesine göre ise ikinci oturumda ihale komisyonunun, tekliflerin değerlendirilmesine geçip, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar vereceği, daha sonra ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçip, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığını inceleyeceği ve uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan isteklilerin tekliflerini değerlendirme dışı bırakacağı anlaşılmaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.1’inci ve 45.1.1.5’inci maddeleri açıklamalarından da yapım işleri ihalelerinde, 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubunu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin tekliflerinin “geçerli teklif” olarak dikkate alınacağı ve bu şekilde belirlenen geçerli teklifler esas alınarak sınır değer tutarının hesaplanacağı anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda anılan Kanun’un 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun sunan isteklilerin teklifleri “geçerli teklif” olarak dikkate alınacak ve bu şekilde tespit edilen geçerli teklifler esas alınarak sınır değer hesaplanacaktır. İsteklilerin birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı hususu ile diğer belgelerin ihaleye katılım ve yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlamadığı yönündeki değerlendirmeler ise anılan Kanun’un 37’nci maddesi gereğince ikinci oturumda değerlendirilecek ve sınır değer hesaplanmasına esas teklif fiyatlarının belirlenmesinde ikinci oturumda yapılan değerlendirmeler dikkate alınmayacaktır.

Yukarıda yer alan hükümler ve tespitler çerçevesinde, itirazen şikâyet başvurusuna konu edilen Tuna İş İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubunu imzalayan kişi ile BMS 2000 İnşaat Makina Tur. Rek. Mim. Bil. Org. Paz. Ltd. Şti. - SM Grup İnş. Gay. Danış.  Otom. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubunu pilot ortak adına imzalayan kişiye ilişkin bilgilere; sunulan yeterlik bilgileri tablolarının “Teklif Vermeye Yetkili Olunduğuna İlişkin Bilgiler” başlıklı kısımlarında yer verilmediği görülmekte birlikte, elektronik ihale olarak gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede istekliler tarafından sunulan birim fiyat teklif mektuplarını imzalayacak kişilerin EKAP üzerinden yetkilendirildiği ve birim fiyat teklif mektuplarının EKAP üzerinden oluşturulduğu dikkate alındığında, yapılan açıklamalar doğrultusunda teklifi imzalayan bu kişilerin yeterlik bilgileri tablolarında teklif vermeye yetkili olunduğuna ilişkin bilgiler kısmında beyan edilmemesine ilişkin tespitlerin anılan Kanun’un 37’nci maddesi uyarınca ihalenin ikinci oturumunda yapılması gerektiği anlaşılmıştır. Bu çerçevede idare tarafından söz konusu isteklilerin tekliflerinin ilk oturum aşaması itibarıyla “geçerli teklif” olarak dikkate alınmak suretiyle sınır değerin hesaplanması gerektiği anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu isteklilerin tekliflerinin ihalenin ilk oturumunda sınır değer hesaplamasına dahil edilmesi gerektiğine yönelik iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

(Kamu İhale Kurulunun 20.03.2024 tarih ve 2024/UY.I-462 sayılı kararı)