2023/1504393 İhale Kayıt Numaralı “İstanbul Avrupa Yakası Mezarlıklarının Bakımı Onarımı ve Rehabilitasyonu İşi” İhalesi

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece Teknik Şartname’nin 5.2’nci maddesinde “5.2. Yüklenici; Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 10’uncu maddesi uyarınca, işin yürütülmesi ve yönetilmesinde gerekli olan araç ve ekipmanı işin başında bulundurmakla yükümlüdür. Bu araç ve ekipmanların yakıt, tamir, bakım, sigorta, kasko, yol/köprü ücretleri vb. tüm giderleri yükleniciye aittir. İhale konusu işte, arazide işlerin yürütülmesi, tamamlanması ve işlerde olabilecek kusurların düzeltilmesine ilişkin olarak ulaşımı ve iletişimi yüklenici sağlayacaktır. Yüklenici bunun için gerekli olan, 3 adet asgari 2022 model binek aracı iş yerinde bulundurmak zorundadır.” düzenlemesine yer verildiği,

İşi yürütmek için gerekli ekip ve ekipmanların, yüklenici uhdesinde olduğu, işi yapamaması ve yetersiz kalması durumunda, idarenin personel ve ekip-ekipman sayısının artırılmasını veya değiştirilmesini isteyebileceği, bunların haricindeki zorunlu olarak bulundurulması gereken ekip-ekipmanı idarenin Teknik Şartname’de değil Sözleşme Tasarısı’nda açıkça belirtmesi gerekir iken Teknik Şartname’de belirtilmesinin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinde yer verilen “İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilir.” hükmüne aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.

…” hükmü,

Aynı Yönetmelik’in “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede yer alır. Bu düzenlemelerde, işin niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Bu yükümlülüklere ilişkin olarak yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiğinin teknik şartnamede açıkça düzenlenmesi zorunludur.

(2) Bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idarelerce belirlenmesi zorunlu olan mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda istenecek belgelere teknik şartnamede yer verilemez.” hükmü,

Adı geçen Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilir. Ancak, söz konusu makine, teçhizat ve diğer ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemez. İşin niteliğinin gerektirdiği hallerde, kendi malı olması gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipman fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir. İdari şartnamede, fiyat dışı unsur olarak belirlenen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısı, niteliği ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilir. Fiyat dışı unsur değerlendirmesi yapılabilmesi için, kendi malı olduğunu gösteren belgeler ile teknik kriterleri tevsik eden belgelerin teklif ile birlikte sunulması gerekir. Kendi malı makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin fiyat dışı unsurun, fiyat ve fiyat dışı unsurlar dahil hesaplanan toplam değerlendirme puanı içindeki ağırlığı yüzde biri geçemez. Söz konusu oranı arttırmaya veya azaltmaya ya da alım konusuna göre farklı oranlar belirlemeye Kurum yetkilidir…” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale konusu işte kullanılacak tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, fiyat dışı unsur olarak belirlenmemesi veya danışmanlık hizmet alımlarında yeterlik kriteri olarak aranmaması durumlarında aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmez...” açıklaması bulunmaktadır.

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

7.5.5 Bu Şartnamenin 7’nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz…” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3.1. Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 10.maddesi uyarınca; Teknik Şartnamenin 5.2. maddesinde belirtilen, işin yürütülmesi ve yönetilmesinde gerekli olan ve yüklenici tarafından işin başında bulundurulacak her türlü araç ve ekipmanların, yakıt, tamir, bakım, sigorta, kasko,  HGS (yol veya köprü veya tünel) ücretleri vb. tüm giderleri yükleniciye ait olup teklif fiyata dahil edilecektir. (Söz konusu maddede adedi belirtilen araçların her birinin günlük ortalama 100 km yol yapılacağı öngörülmüştür. Bu araçların her biri için aylık ortalama 30 defa HGS (yol veya köprü veya tünel) geçiş öngörülmüştür.)” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1.Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

35.1.1. Fiyat Dışı Unsur Değerlendirme Yöntemi: Diğer (Manuel Giriş)

” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Teknik Personel ve Makine, Araç, Ekipman İle İlgili Hususlar” başlıklı 5’nci maddesinde “…

5.2. Yüklenici; Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 10.maddesi uyarınca, işin yürütülmesi ve yönetilmesinde gerekli olan araç ve ekipmanı işin başında bulundurmakla yükümlüdür. Bu araç ve ekipmanların yakıt, tamir, bakım, sigorta, kasko, yol/köprü ücretleri vb. tüm giderleri yükleniciye aittir. İhale konusu işte, arazide işlerin yürütülmesi, tamamlanması ve işlerde olabilecek kusurların düzeltilmesine ilişkin olarak ulaşımı ve iletişimi yüklenici sağlayacaktır. Yüklenici bunun için gerekli olan, 3 adet asgari 2022 model binek aracı iş yerinde bulundurmak zorundadır.” düzenlemesi,

Sözleşme Tasarısı’nın “Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mezarlıklar Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından “İstanbul Avrupa Yakası Mezarlıklarının Bakımı Onarımı ve Rehabilitasyonu” işinin ihalesinin 26.01.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, bahse konu ihalede 30 adet ihale dokümanı indirildiği ve ihaleye 6 isteklinin katıldığı, rapor tarihi itibariyle henüz ihale komisyonu kararı alınmadığı tespit edilmiştir.

Yukarıda aktarılan mevzuat düzenlemelerinden, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere Sözleşme Tasarısı’nda yer verileceği, ancak, söz konusu makine, araç ve teçhizata ilişkin şartların yeterlik kriteri olarak belirlenemeyeceği, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yürütülebilmesi için kendi malı olması gerekli görülen makine, araç ve teçhizata ilişkin düzenlemelerin ancak fiyat dışı unsurlar kapsamında belirlenebileceği anlaşılmıştır.

İhaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 33’üncü maddesinde herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği görülmekle birlikte Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde, ihale konusu iş kapsamında kullanılacak teknik personel ve makine, araç, ekipman ile ilgili hususlara yer verildiği görülmüştür.

Yapılan incelemede, idare tarafından ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere Sözleşme Tasarısı’nda yer verileceği, bu kapsamda her ne kadar ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nın 33’üncü maddesinin boş bırakıldığı görülse de idare tarafından ihale konusu iş kapsamında kullanılacak teknik personel ve makine, araç, ekipman ile ilgili hususlara Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde yer verildiği, dolayısıyla söz konusu hususlara ilişkin ayrıntılara Sözleşme Tasarısı’nın ilgili maddesinde yer verilmese de ihale dokümanının bir bütün olduğu ve bahse konu düzenlemelere Teknik Şartname’de yer verildiği görüldüğünden bu konuyla ilgili ihale dokümanında herhangi bir belirsizliğin olmadığı, söz konusu düzenlemenin, ihalede yeterlik kriteri veya kendi malı şartı getirilerek fiyat dışı unsur olarak da belirlenmediği, tekliflerin hazırlanması açısından belirsizliğe mahal verecek bir durum oluşturmadığı, bu bakımdan başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

(Kamu İhale Kurulunun 14.02.2024 tarih ver 2024/UH.II-287 sayılı kararı)