A) İtfaiye hizmetlerinde fiilen çalışmayıp destek personeli olarak çalışan kişilere maktu fazla çalışma ücreti ödenmesi sonucu .......... TL,
...
A) 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun "İtfaiye" başlıklı 52 nci maddesinde; itfaiye personelinin çalışma süresi ve saatlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenleneceği, itfaiye teşkilâtında fiilen çalışanlara, yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu mesai ücretinin ödeneceği, hüküm altına alınmıştır.
21.10.2006 tarihli ve ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin; "Diğer personel" başlıklı 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise, itfaiye teşkilatında, hizmetlerin yürütülmesine yardımcı ve destek olmak üzere norm kadroya uygun olarak, itfaiye yangın personeli dışında personel çalıştırılabileceği belirtilmiştir.
Ayrıca 31.12.2020 tarihli ve 31351 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7258 sayılı 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun K cetvelinde, "Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç), belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, fazla çalışma ücretinin ancak 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele ödenebileceği, itfaiye teşkilatında çalışmakla birlikte destek hizmeti yürüten personele söz konusu ödemenin yapılmayacağı anlaşılmaktadır.
Yapılan incelemede; İtfaiye Daire Başkanlığında destek hizmetini yürüten ve İdari İşler Amirliği Personeli, Bakım Onarım Personeli ile Eğitim ve Halkla İlişkiler Personeli olarak çalışan kişilere itfaiye teşkilatında fiilen çalışmadıkları halde maktu mesai ödemesi yapılması suretiyle, 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde; "kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması" şeklinde tanımlanan kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.
Ayrıca, Diğer Sorumlular .......... (..........), .......... (..........), .......... (..........), .......... (..........) ve .......... (..........)'ın maktu mesaiye ilişkin puantaj listelerinin incelenmesinde, fazla ödeme yapılan personelin ilgililerin sorumluluğunda bulunan amirliklerde istihdam edilmediği anlaşıldığından kamu zararına ilişkin sorumluluklarının bulunmadığı görülmüştür.
Diğer taraftan, Sorumlular tarafından sorumluluğa itiraz edilse de;
5018 sayılı Kanunun "Harcama talimatı ve sorumluluk" başlıklı 32 nci maddesinde Harcama Yetkililerinin harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun ve diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumlu oldukları, "Giderin gerçekleştirilmesi" başlıklı 33 üncü maddesinde ise Gerçekleştirme Görevlilerinin harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütecekleri ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumlu oldukları ifade edilmiştir.
Bu bağlamda, itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışmayan ve destek hizmeti yürüten personele aylık maktu fazla çalışma ücretinin ödenmesi sonucunda ortaya çıkan kamu zararından, harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisi ile birlikte mesai ödenecek personelin isimlerinin yer aldığı puantaj cetvelinde maktu mesai ödenmemesi gereken personelin isimlerine yer verilmesi nedeniyle puantaj cetvelinde isim ve imzaları olan Diğer Sorumluların da sorumluluğu bulunmaktadır.
Bu itibarla, itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışmayan ve destek hizmeti yürüten personele aylık maktu fazla çalışma ücretinin ödenmesi sonucu oluşan toplam .......... TL kamu zararının;
…
müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faiziyle birlikte ödettirilmesine, anılan Kanunun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle,
(Sayıştay 3. Dairesinin 01.06.2023 tarih ve 455 sayılı kararı)
Yorum Bırak