I - KONU
… Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nın 21/04/2021 tarih ve 1553443 sayılı yazısında özetle; adı geçen idare tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre 19/10/2017 tarihinde ihale edilerek, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na göre 30/11/2017 tarihinde anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye bağlanan “ … Tadilat ve Onarım İşi”nde, kesin kabul aşamasına gelindiğinde, idaresince, daha önce yüklenici ile birlikte yapılmış olan yeni fiyat tespitlerinin yeniden yapılması ve kesin kabul komisyonunca belirtilen bazı imalatlara ilişkin kesinti yapılması ve hesapların düzeltilmek istenilmesi üzerine yüklenici ile idaresi arasında anlaşmazlık oluştuğu belirtilmekte olup, bahse konu uyuşmazlığın karara bağlanması talebidir.
II - İNCELEME VE DEĞERLENDİRME
Konu, gönderilen bilgi ve belgeler ile ilgili mevzuat çerçevesinde Kurulumuzca inceleme ve değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Yüklenici, 03/03/2021 tarihli dilekçesinde özetle; işin yapımı sürecinde sözleşmesinde bulunmayan bazı iş kalemlerine ait yeni birim fiyat tespitinde idaresi ile anlaşıldığını ve işin geçici kabulü sonrasında kesin hesap raporunun karşılıklı olarak imzalanıp, idaresince onaylandığını belirterek, sonradan kesin kabul sürecinde idaresince fiyat tespitlerinin yeniden yapılmasına, kesin kabul komisyonunca belirtilen iş kalemlerine ilişkin kesinti yapılmasına ve kesin hesapların yeniden düzenlenmesine itiraz ederek, kesin kabul işlemlerinin sonuçlandırılmasını talep ettiği görülmektedir.
Başvuru yazısı ve ekleri incelendiğinde, işin geçici kabulünün yapıldığı, kesin hesap ve raporunun idaresi ve yüklenici ile karşılıklı olarak imzalandığı, onaylanan kesin hakediş raporuna göre, tahakkuk tutarı 0.00 TL. olarak hesaplandığı, bu hesaplamalara göre alacak ve/veya borç oluşmadığı, ayrıca idaresi tarafından iletilen belgelerden, işin geçici kabulünden sonra kesin teminatın yarısının yükleniciye iade edildiği anlaşılmıştır.
İşe ait sözleşme eki Yapım İşleri Genel Şartnamesi (YİGŞ)’nin “Kesin hakediş raporu ve hesap kesilmesi” başlıklı 40 ıncı maddesinde;
“(1) Birim fiyat esaslı sözleşmelerde kesin hesaplar aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) İşin geçici kabulü yapıldıktan sonra, kesin hakediş raporunun düzenlenmesine esas olacak kesin metraj ve hesapların tamamlanmasına başlanır. Bunlar biri asıl olmak üzere en az üç suret halinde düzenlenir. Yüklenicinin kesin hakediş raporunun düzenlenmesinde geçici hakediş raporlarındaki rakamlara itibar edilmez ve kesin metraj ve hesaplar sonucunda bulunan miktarlar esas alınır.
b) Kesin metraj ve hesaplarının yapıldığı sürece yüklenici veya vekili hesapların yapıldığı yerde bulunmak zorundadır.
c) Yapı denetim görevlisi, yüklenici veya vekili ile birlikte işin gidişine paralel olarak daha önce hazırlanıp karşılıklı imzalanmış bulunan kesin metraj ve hesaplar ile işin gidişine paralel hazır olmayanları, birlikte tamamlayıp imzalayarak geçici kabul tarihinden başlamak üzere en çok altı ay içinde idareye teslim etmek zorundadır. Bu hesapların yapılması sırasında yüklenici veya vekili tarafından yapılmış ve fakat yapı denetim görevlisince çözüme bağlanamamış itirazlar varsa bunlar da incelenmek üzere hesaplarla birlikte idareye verilecektir.
ç) Kesin metraj ve hesapların düzenlenmesi sırasında yüklenici veya vekili, yapı denetim görevlisinin yazılı tebliğine rağmen hazır bulunmadığı takdirde, yapı denetim görevlisi hesapları tek taraflı olarak hazırlar ve geçici kabul tarihinden başlamak üzere en çok altı ay içinde idareye teslim eder. Bu aşamada yükleniciye, hazırlanmış bu kesin metraj ve hesapları altmış gün içinde incelemesi için tebligat yapılır. Yüklenici incelemesini daire dışında yapmak isterse kesin metraj ve hesapların asıl olmayan suretlerinden bir takımı kendisine verilir. Yüklenici kesin metraj ve hesapları inceleyip itirazsız imzalarsa hesapların idarece incelenmesine başlanır.
(2) Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde; kesin hakediş raporu düzenlenmesine işin geçici kabulü yapıldıktan sonra başlanır ve sözleşme ve eklerinde öngörülen hükümler çerçevesinde kesin hesap işlemleri gerçekleştirilir.
(3) Karma sözleşmelerde, işin götürü bedel ve birim fiyat teklif alınan kısımlarında ilgisine göre birinci ve ikinci fıkradaki hükümler uygulanır.
(4) Yüklenicinin kesin hesaplara itirazı varsa altmış günlük inceleme süresi içinde idareye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Böyle yapmadığı takdirde kesin hesapla ilgili bütün belgeleri kayıtsız kabul etmiş sayılır ve bundan sonra bu hususta yapılacak herhangi bir itiraz dikkate alınmaz.
(5) Yapı denetim görevlisi belirtilen süre içinde kesin hesapları idareye teslim etmediği takdirde, yüklenici kendi hazırladığı kesin hesapları idareye vererek incelenmesini ve onaylanmasını isteyebilir.
(6) İdareler teslim aldıkları kesin hesapları, teslim tarihinden başlamak üzere en çok altı ay içinde inceleyip onaylarlar. Aksi halde yüklenici, varsa itirazlarında haklı sayılacağı gibi, işin kesin kabulü yapılmış olmak şartı ile kesin hakediş raporunun düzenlenmesini de isteyebilir.
(7) Yüklenicinin, kesin hesapların yapılışında hazır bulunmayıp sonradan altmış günlük sürede hesapları incelemesi halinde, idarenin altı aylık inceleme süresi, yüklenicinin incelemeyi bitirdiğini idareye yazılı olarak bildirdiği tarihten başlar.
(8) Kesin hesapların ve kesin kabul tutanağının idarece onaylanmasından sonra, bunlara ilişkin onay tarihlerinin sonuncusundan başlamak üzere en çok otuz gün içinde, idarece onaylanmış kesin hesaplara dayalı olarak, yapı denetim görevlisi tarafından kesin hakediş raporu düzenlenir.
(9) Kesin hesapların idareye tesliminden sonra idarece incelenmesi sırasında yapılabilecek değişikliklere yüklenicinin bir itirazı olursa itirazlarının yerlerini de açık seçik belirtmek suretiyle bu husustaki karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerekçeleri 39 uncu maddedeki usuller çerçevesinde dilekçe ile idareye bildirir.
(10) Hesap kesme işleminde, gerçekleştirilen bütün işlerin kesin hakediş raporuna geçirilen bedelinden iş sırasında geçici hakediş raporları ile ödenen miktarlar düşülür. Daha sonra 39 uncu maddede açıklanan geçici hakediş ödeme usulleri çerçevesinde, hakedişe yapılan ek ve kesintilerden sonra kalan tutar yükleniciye veya vekiline ödenir. “ hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümlere göre; geçici kabul yapıldıktan sonra, kesin hakediş raporunun düzenlenmesine esas olacak hesapların, yüklenici ve yapı denetim görevlilerince hazırlanıp idareye teslim edileceği, yüklenicinin, hesaplara itiraz etmesine de bağlı olarak yine maddede belirtilen usul ve esaslar ile süreler göz önünde bulundurularak, idaresince hesapların incelenip onaylanacağı, kesin hesapların ve kesin kabul tutanağının idarece onaylanmasından sonra, bunlara ilişkin onay tarihlerinin sonuncusundan başlamak üzere en çok otuz gün içinde, idarece onaylanmış kesin hesaplara dayalı olarak, yapı denetim görevlisi tarafından kesin hakediş raporunun düzenleneceği açıkça hükme bağlanmıştır.
Bu tespit ve hükümler birlikte göz önünde bulundurulduğunda; kesin hakediş raporlarının kesin kabul işlemleri tamamlandıktan sonra düzenleneceğinin YİGŞ’nin 40 ıncı maddesinin 8 inci fıkrası ile hüküm altına alındığı, 4735 sayılı Kanun’un Ek 2 nci maddesi hükmü gereği kesin kabul aşaması tamamlanıncaya kadar uyuşmazlık hakkında Kurulumuzca karar verilmesi mümkün olmakla birlikte bahse konu işte; kesin hakediş raporlarının kesin kabul yapılmadan önce idaresince onaylandığı, kesin hakediş raporunun kesin kabul yapılmadan önce düzenlenip onaylanmasının, anılan madde hükmüne uygun olmadığı, bu itibarla gelinen aşamada anlaşmazlık konusunda sözleşme ve ekleri hükümlerine göre Kurulumuzca bir Karar verilmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
III - KARAR
Konu, yukarıda belirtildiği üzere incelenmiş ve değerlendirilmiş olup, buna göre “… Binası Tadilat ve Onarım İşi”nde;
YİGŞ nin 40 ıncı maddesinin 8 inci fıkrası hükmüne aykırı olarak kesin hakediş raporunun kesin kabulden önce onaylanmış olması ve bu hükme göre iş süreçlerine uygun olarak (kesin hakediş raporu onaylanmadan) karar talep edilmemesi sebepleriyle sözleşme ve ekleri hükümlerine göre Kurulumuzca bir Karar verilmesinin mümkün bulunmadığına,
05/01/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun EK 1 ve EK 2 nci maddelerine istinaden, 07/06/2021 tarihinde yapılan toplantıda katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.
(Yüksek Fen Kurulunun 07.06.2021 tarih ve 125 sayılı kararı)
Yorum Bırak