…......... Ltd. Şirketi yükleniminde bulunan ve TBMM Başkanlığının Sorumluluğundaki Tarihî Bina ve Objelerin Onarımları ve Restorasyonları İle Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımları Yönetmeliğine göre …......... tarihinde …......... TL bedelle Birim Fiyat Sözleşmeye bağlanan “…......... İnşaat İşi”ne ait ihaleden sonra, yapılmasına ihtiyaç duyulan taşıma iş kalemleri için yeni birim fiyatların tespitine esas taşıma formüllerindeki A katsayısı değerinin taşıma yolunun özelliklerini gösteren herhangi bir belge bulunmadığı halde 1 yerine 1,75 alınması ve böylelikle Yükleniciye fazla ödemede bulunulması sonucu …......... TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler değerlendirilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 30.06.2007 tarihli ve 26568 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: YFK-2007/1) Ekinde yer alan İnşaat, Makine Tesisatı ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamesinde (Taşıma İşleri) taşıma bedellerinin taşıma formüllerine ve birim fiyat analizlerine göre hesaplanacağı belirtilmiştir. 10 km’den fazla taşımalar için 07.006 pozlu taşıma formülü F=K(0,007 M+0,01) şeklinde gösterilmiştir. Şayet ihaleden sonra taşıma yolunun özellikleri taşıma bedeli hesabında dikkate alınacaksa, yol güzergâhını da gösteren taşıma mesafe tutanağı ile A=1+0,2/M (b+d+2(c+e) 3f) formülündeki değerlerin tespit edilmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla anılan işe ait yeni birim fiyat analizlerinde; yol güzergâhı ve yol özellikleri belli olmadığı halde taşıma formüllerindeki A katsayısının 1 yerine 1,75 olarak alınması, taşıma bedelinin fazla hesaplanmasına böylelikle de 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde; “… kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” şeklinde tanımlanan kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
5018 sayılı Kanunun “Harcama talimatı ve sorumluluk” başlıklı 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun ve diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumludur.” hükmü ile “Giderin gerçekleştirilmesi” başlıklı 33 üncü maddesinde yer alan;
“ Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.
Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler.
…
Gerçekleştirme görevlileri, bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumludurlar.
…”
hükmü uyarınca gerek ilişikli ödeme emri belgesini imzalayan Harcama Yetkilisi ile Gerçekleştirme Görevlisinin, gerekse hakediş raporunu düzenleyen ve onaylayanların mevzuata aykırı olarak yapılan ödeme nedeniyle doğrudan sorumlulukları bulunmaktadır.
Ancak, yeni birim fiyatın hatalı hesaplanması sonucu oluşan …......... TL tutarındaki kamu zararı, yasal faizi ile birlikte …......... tarihli ve …......... numaralı Muhasebe İşlem Fişi ile tahsil edildiğinden, bu tutar için ilişilecek husus kalmadığına ve yapılan tahsilatın ilamda gösterilmesine, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.
(Sayıştay 3.Dairesinin 15.12.2020 tarih ve 368 sayılı kararı)
Yorum Bırak