İhale dokümanında yapılan düzenlemelerden şikâyete konu ihalenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “2024/594278 İhale Kayıt Numaralı Malatya İli 29'uncu Paket 110 Adet Hafif Çelik Konut (P155) Yapım İşi” olduğu, ihalede işin bir kısmı için anahtar teslimi götürü bedel, diğer kısmı için birim fiyat teklif olmak üzere karma teklif alınmak suretiyle ve elektronik ortamda teklif alınarak 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (b) bendine göre 09.05.2024 tarihinde gerçekleştirildiği, ihalede 14 adet ihale dokümanı indirildiği, ihaleye 10 isteklinin ilk tekliflerini verdiği, Bahadır Uslu - Hürbey İnş. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın geçici teminat tutarının yetersiz olduğu ve teminatının 2024/594278 İKN’li ihale için yatırıldığına dair teyit yapılamadığı tespitinin yapıldığı, geriye kalan 9 isteklinin teklif mektubu ve geçici teminatlarının uygun bulunduğu, ihale komisyonunun incelemesi sonucunda ilk tekliflerini sunan 3 istekliden birinin geçici teminat tutarı yetersiz olduğundan, diğer iki isteklinin farklı gerekçelerle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldıklarından bahsi geçen üç isteklinin son fiyat tekliflerini vermeye davet edilmedikleri, bu durumda yeterliği kabul edilen 7 istekliden ilk tekliflerini aşmamaları ve ihale kararına esas olmak üzere son tekliflerini vermelerinin istenildiği ve son teklifleri geçerli olan 7 isteklinin teklifleri üzerinden sınır değerin 246.878.072,67 TL olarak belirlendiği, Uluanak İnşaat A.Ş. - Dama Yol İnş. Taah. Tic. A.Ş. İş Ortaklığı’nın teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenip ihalenin adı geçen istekli üzerinde bırakıldığı, Al-Ka İnş. Nak. Taah. Tic. A.Ş.nin teklifinin ise ekonomik açıdan ikinci avantajlı istekli olarak belirlendiği anlaşılmıştır. 

Bu kapsamda idarece yapılan değerlendirme neticesinde teklifleri değerlendirme dışı bırakılan ve son fiyat tekliflerini vermeye davet edilmeyen üç isteklinin ilk fiyat tekliflerinin sınır değer hesabında dikkate alınmadığı, sınır değerin son fiyat teklifini veren 7 isteklinin teklifleri dikkate alınarak hesaplama yapıldığı anlaşılmıştır. 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Pazarlık usulü” başlıklı 21’inci maddesinin (b) bendi kapsamında gerçekleştirilen başvuru konusu ihalenin, aynı maddenin beşinci fıkrası uyarınca isteklilerden ilk fiyat tekliflerini aşmayan son yazılı fiyat teklifleri alınarak sonuçlandırılması gerekmektedir. 

Yukarıda belirtilen mevzuat ve doküman düzenlemeleri uyarınca pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk fiyat teklifi geçerli teklif olarak belirlenen isteklinin, son yazılı fiyat teklif mektubunun usulüne uygun olmaması veya tutarının ilk fiyattan yüksek tutarlı olması durumlarında, ilk fiyat teklifinin esas alınarak ilgili teklifinin geçerli sayılmasının uygun olacağı anlaşılmıştır.

Bu kapsamda; İdari Şartname düzenlemeleri çerçevesinde, tekliflerin ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi sonrasında yeterliği tespit edilen isteklilerden son yazılı fiyat tekliflerinin istenilmesi gerektiği; ancak ihalede katılım ve yeterlik kriteri olarak belirlenen belgelerini yeterlik bilgileri tablosunda beyan etmedikleri gerekçesiyle teklifleri değerlendirme dışı bırakılan 2 istekliden ve geçici teminatı uygun bulunmayan 1 istekliden son yazılı fiyat tekliflerinin alınmasına gerek bulunmadığı anlaşılmış olmakla beraber,

Aşırı düşük teklif sınır değeri hesaplamasına ilişkin olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesi çerçevesinde, ihalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu tespit edilen isteklilerin tekliflerinin dikkate alınması gerekmektedir. 

Bu doğrultuda; son yazılı fiyat teklifi alınması gereken isteklilerin ihale kararına esas tekliflerinin, ilk fiyat tekliflerini aşmayan son yazılı fiyat teklifleri olduğu; son yazılı fiyat teklifi alınmaması gereken isteklilerin ihale kararına esas tekliflerinin ise ilk fiyat teklifleri olduğu; bu kapsamda başvuru konusu ihalede aşırı düşük teklif sınır değeri hesaplanırken, teklif mektubu ve geçici teminatı uygun olarak tespit edilen 9 istekliden, 7 isteklinin son fiyat teklifleri ile birlikte yeterlik koşullarını sağlamadıkları için teklifi değerlendirme dışı bırakılan ve son fiyat teklifi vermeye davet edilmeyen 2 isteklinin ilk yazılı fiyat tekliflerinin de dikkate alınması gerektiği anlaşılmıştır. 

Tüm bu açıklamalar uyarınca söz konusu ihalede idarece yapılan sınır değer hesabında Aydın İnşaat İnş. Malz. Elekt. Ürt. Nak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Ş. - Yhm Yapı İnş. Taah. Gıda Teks. Tar. Hay. Pet. Yem. Tem. Taş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı ile Orta Doğu Yapı İnş. ve San. ve Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin dikkate alınmadığı, söz konusu isteklilerin yeterlik koşullarını sağlayamadıkları gerekçesiyle son teklif vermeye davet edilmedikleri, ancak teklif mektubu ve geçici teminatın usulüne uygun olduğu tespiti yapılan isteklilerin ilk fiyat teklifinin sınır değer hesaplamasında dikkate alınması gerektiği; bu kapsamda www.ekap.kik.gov.tr adresinde yer alan sınır değer hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesaplamada sınır değerin 256.621.227,03 TL olduğu anlaşılmış olup, bu tutarın esas alınarak ihale işlemlerine devam edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

(Kamu İhale Kurulunun 12.06.2024 tarih ve 2024/UY.I-791 nolu kararı)