… Belediyesinde sözleşmeli olarak görev yapan personele ödenen sosyal denge tazminatlarından sosyal güvenlik primi kesilmediği görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında; belediye ve bağlı kuruluşlarında norm kadroya uygun olarak yıllık sözleşme ile personel çalıştırılabileceği; beşinci fıkrasında ise üçüncü fıkraya göre çalıştırılacak olan personele, bu Kanun’la düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlisi olarak tanımlanan sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerin uygulanacağı ifade edilmiştir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 15’inci maddesinde ise; belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği ifade edilmiştir.

… Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nin “Mali Haklar” başlıklı 23’üncü maddesinde de; … tarihinden itibaren bu Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki çalışanlara en yüksek devlet memuru aylığının %100’ü oranında sosyal denge tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.

Sözleşmeli personel, sosyal güvenlik sistemi açısından, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “sigortalı sayılanlar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Prime esas kazançlar” başlıklı 80’inci maddesinde;

“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları aşağıdaki şekilde belirlenir.

a) Prime esas kazançların hesabında;

1) Hak edilen ücretlerin,

2) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,

3) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin, brüt toplamı esas alınır.

b) Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.

c) (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmaz.

…” hükmü yer almaktadır.

Anılan mevzuat hükümleri gereğince; sözleşmeli personele ödenen sosyal denge tazminatının prime esas kazanca dâhil edilmesi yasal bir zorunluluk olup, sosyal güvenlik primi matrahına dâhil edilerek belediye tarafından işveren hissesi olarak ödenmesi gereken tutarın … TL, sigortalı hissesi olarak personelden kesilmesi gereken tutarın ise … TL olarak hesaplanması ve toplam … TL’nin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekmektedir.

Sorumlular tarafından gönderilen savunmalardan;

Sigortalı hissesi primi olarak personelden kesilmesi gerektiği halde kesilmeyen … TL’nin; … TL’sinin … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile, … TL’sinin … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile, … TL’sinin … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile, … TL’sinin … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile, … TL’sinin … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile, … TL’sinin … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile, … TL’sinin de … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ahizlerinden tahsil edilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmek üzere ilgili hesaplara alındığı,

Belediye tarafından işveren hissesi olarak hesaplanan … TL’nin de … tarihli ve … yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderildiği anlaşıldığından … TL için ilişilecek husus kalmadığına,

(Sayıştay 1.Dairesinin 16.02.2023 tarih ve 10894 sayılı kararı)