İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 07.07.2023 tarihinde gerçekleşen “Silaj Makinesi ve Ataşman Alımı İşi”nin firmaları üzerinde bırakıldığı, kendilerine EKAP üzerinden 25.07.2023 tarihinde sözleşmeye davet yazısının gönderildiği, anılan yazının mevzuata uygun olmadığı; tebliğ edilen sözleşmeye davet yazısında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinin 4’üncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen belgelerin ve %6 oranında kesin teminatı vererek ve ayrıca diğer yasal hükümlülüklerin yerine getirilerek sözleşme yapılmasının istendiği fakat, anılan yazıda diğer yasal yükümlülüklerin neler olduğunun ifade edilmediği, ne kadar damga vergisi, sözleşme karar pulu bedeli ve KİK payı ödeneceğinin belirtilmediği, ayrıca KİK payının hangi sözleşme ID numarasına yatırılacağı bildirilmediğinden; diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve sözleşme yapma imkânının olmadığı, sözleşmeye davet yazısında belirtilen sürenin durdurulmasını, ilgili yazıda tüm yasal yükümlülüklerin neler olduğunun belirtilmesi ve KİK payı için sözleşme ID numarasının taraflarına bildirilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.
...
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin eki standart formları arasında yer alan “Standart Form- KİK021.1/EKAP” aşağıdaki gibidir;
“Sayın [isteklinin adı ve soyadı/ ticaret unvanı]
[isteklinin adresi]
İLGİ: _ _/_ _/_ _ _ _ tarihinde, ..................sıra numarası ile kayda alınan teklifiniz.
[İşin adı] işine ait ihale uhdenizde kalmıştır. Tebliğ tarihini izleyen günden itibaren en geç on gün içinde ihale tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığınıza dair belgeler ile […] oranında kesin teminatı vermek ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle ihale konusu işe ilişkin sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir.”,
Anılan standart formun 2 numaralı dipnotunda “Sözleşme imzalamaya davet edilen isteklinin vermesi gereken kesin teminat oranı yazılacaktır.” ifadesi yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: Silindirik (Rulo) Silaj Balya Paketleme Makinesi ve Paketlenmiş Balya Tutucu Ataşmanı alım işi
b) Türü: Mal alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu:
e) Miktarı:
1 Adet Silindirik (Rulo) Silaj Balya Paketleme Makinesi
1 Adet Silindirik (Rulo) Paketlenmiş Balya Tutucu Ataşmanı
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Nevşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü”düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu” başlıklı 41’inci maddesinde “41.1. İhale üzerinde bırakılan istekli, sözleşmeye davet yazısının bildirim tarihini izleyen on gün içinde, ihale tarihi itibariyle mesleki faaliyetini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürdüğüne ve ihale tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeler ile kesin teminatı verip diğer yasal yükümlülüklerini de yerine getirerek sözleşmeyi imzalamak zorundadır…” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “İhalenin sözleşmeye bağlanması” başlıklı 44’üncü maddesinde “44.1. Sözleşme bedelinin 4734 sayılı Kanunun 53’üncü maddesinin (j) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen tutarı aşması durumunda, bu bedelin onbinde beşi oranındaki tutar, sözleşme imzalamaya davet edilen istekli tarafından, sözleşme imzalanmadan önce Kamu İhale Kurumu hesabına yatırılır.
44.2. Sözleşmenin imzalanacağı tarihte, ihale sonuç bilgileri sözleşme imzalanmadan önce Kamu İhale Kurumuna gönderilmek suretiyle sözleşme imzalanacak isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının teyit edilmesi zorunludur.
44.3. İdare tarafından ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olarak hazırlanan sözleşme, ihale yetkilisi ve yüklenici tarafından imzalanır ve sözleşmenin İdarece onaylı bir örneği yükleniciye verilir. Yüklenici tarafından sözleşmenin birden fazla nüsha olarak düzenlenmesi talep edilirse, talep edilen sayı kadar sözleşme nüshası düzenlenir.
…
44.6. Sözleşmenin imzalanmasına ilişkin her türlü vergi, resim ve harçlar ile diğer sözleşme giderleri yükleniciye aittir.” düzenlemeleri yer almaktadır.
İhale dokümanında yer alan düzenlemelerden, şikâyete konu ihalenin “Silaj Makinesi ve Ataşman” mal alımı işine ilişkin olduğu, ihalenin açık ihale usulü ile ve birim fiyat teklif alınmak üzere elektronik teklif alınarak 07.07.2023 tarihinde gerçekleştirildiği, 13.07.2023 tarihli ihale komisyonu kararı ile anılan ihalenin Nalbantoğlu Zirai Aletleri Tarım Makinaları Tarım Ürünleri Otom. San. ve Tic. Ltd. Şti. uhdesinde bırakıldığı ve AYS Endüstriyel Makine A.Ş.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.
İhale uhdesinde bırakılan istekli, Nalbantoğlu Zirai Aletleri Tarım Makinaları Tarım Ürünleri Otom. San. ve Tic. Ltd. Şti.ye 25.07.2023 tarihli ve 53151244-934.02 sayılı “sözleşmeye davet” yazısı tebliğ edilmiş olup, anılan isteklinin sözleşmeyi imzalaması için davet edildiği görülmüştür.
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin eki standart formlar arasında yer alan “İhale Üzerine Bırakılan İsteklinin Sözleşmeye Davet Edilmesine İlişkin Form” (Standart Form- KİK021.1/EKAP) içeriğinin ise; “[İşin adı] işine ait ihale uhdenizde kalmıştır. Tebliğ tarihini izleyen günden itibaren en geç on gün içinde ihale tarihinde 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığınıza dair belgeler ile […] oranında kesin teminatı vermek ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle ihale konusu işe ilişkin sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir.” şeklinde olduğu,
İdare tarafından Kurumumuza gönderilen ihale işlem dosyasında; ihale üzerinde bırakılan istekliye 25.07.2023 tarihli ve 53151244-934.02 sayılı “sözleşmeye davet” yazısının tebliğ edildiği, anılan yazı içeriğinde “Sılaj Makinası ve ataşman alım işi işine ait ihale uhdenizde kalmıştır. Tebliğ tarihini izleyen günden itibaren en geç on gün içinde ihale tarihinde 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığınıza dair belgeler ile %6 oranında kesin teminatı vermek ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle ihale konusu işe ilişkin sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemeleri bir arada değerlendirildiğinde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin eki standart formlar arasında yer alan “İhale Üzerine Bırakılan İsteklinin Sözleşmeye Davet Edilmesine İlişkin Form” (Standart Form- KİK021.1/EKAP)” standart formunun matbu olduğu, idarenin ise anılan standart forma uygun içerikte sözleşmeye davet yazısı hazırladığı, başvuru sahibinin “sözleşmeye davet yazısında diğer yükümlülüklerin neler olduğunun sayılmadığı, ne kadar damga vergisi, sözleşme karar pulu bedeli ve KİK payı ödeneceğinin belirtilmediği ve KİK payının hangi sözleşme ID numarasına yatırılacağı bildirilmediği hususlarından dolayı ilgili standart formun mevzuata aykırı olduğu” iddiasının yerinde olmadığı, zira idare tarafından mevzuatta yer alan ve matbu olan standart form kullanılarak sözleşmeye davet yazısının tebliğ edildiği, diğer yükümlülüklerin neler olacağı, ne kadar damga vergisi, sözleşme karar pulu bedeli ve KİK payı ödeneceğine dair bilgilerine yer vermesi konusunda idarenin bir zorunluluğunun olmadığı ve takdirinde olduğu, ilgili standart formda idarenin doldurması gereken alanın kesin teminat oranının ne kadar olacağına ilişkin olduğu ve bu alanın % 6 olarak belirtildiği, kaldı ki anılan hususların ilgili mevzuatta ne kadar ya da ne oranda olacağının ifade edildiği ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin basiretli bir tacir olarak bu hususları bilmesi gerektiğinden başvuru sahibinin bu yöndeki iddialarının yerinde olmadığı,
Ayrıca başvuru sahibinin “KİK payının hangi sözleşme ID numarasına yatırılacağı bildirilmediği” iddiası yönünden ise; 4734 sayılı Kanun’un “Kamu İhale Kurumu” başlıklı 53’üncü maddesinde “Kanun kapsamında yapılan ihalelere ilişkin düzenlenecek sözleşmelerden, bedeli İkimilyonsekizyüzyetmişdokuzbinikiyüziki Türk Lirasını aşanlar için yükleniciden tahsil edilecek sözleşme bedelinin onbinde beşi” hükmünün yer aldığı, şikayete konu ihalede, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif bedelinin 1.792.000,00 TL olduğu ve anılan Kanun’da yer alan tutarı aşmadığı, bu durumda sözleşme bedelinin onbinde beşinin yatırılması şartı oluşmadığı için başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının da yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
(Kamu İhale Kurulunun 23.08.2023 tarih ve 2023/UM.II-1142 nolu kararı)
Yorum Bırak