KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
…
3) Teknik Şartnamenin aşağıda yer alan maddelerinde yapılan düzenlemelerin teklif fiyatının sağlıklı olarak oluşturulmasını ve rekabeti engellediği;
a) Teknik Şartname’nin 7.13’üncü maddesinde “Engelli personel için yüklenici tarafından bedelsiz olarak 2 (iki) adet servis aracı tahsis edilecek olup, 4.1 maddesinde belirtilen saatlere uygun şekilde hareket edecektir.” düzenlemesinin yer aldığı, ancak söz konusu araçlara ilişkin kapasite bilgisine, kaç gün çalışacağına ve güzergah bilgilerine yer verilmediği ve bu nedenle maliyet hesaplamasının yapılamadığı, söz konusu araçların ciddi maliyet oluşturduğu ve bu gider kalemine ilişkin ödeme yapılmayacak olmasının hizmetin yerine getirilmesine engel teşkil edeceği,
…
3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
Teknik Şartname’nin “Teknik Şartlar” başlıklı 7’nci maddesinde “7.13. Engelli personel için yüklenici tarafından bedelsiz olarak 2 (iki) adet servis aracı tahsis edilecek olup, 4.1 maddesinde belirtilen saatlere uygun şekilde hareket edecektir…
7.14. O.G.M. ile yüklenici firma arasında işe başladıktan sonra O.G.M. personelinin ikamet adresindeki değişiklik, ölüm, istifa, emeklilik gibi nedenlerden dolayı personelin sayısının azalması yahut personel sayısının artması durumlarında O.G.M. yetkilisinin onayı alınmak kaydıyla veya O.G.M.ce başka bir ihtiyaç görülmesi halinde güzergah değiştirmeye, araçların nevileri arasında değişiklik yapmaya, güzergahları gidiş-dönüş olmak üzere 15 kilometre uzatmaya ve servis araç sayılarını arttırmaya veya eksiltmeye yetkilidir. Güzergâh uzatma durumunda yüklenici ücret talebinde bulunmayacaktır. Güzergâh artırma durumunda yeni konulan araç servis ücreti sözleşmede belirtilen birim fiyatlar üzerinden hesaplanacaktır. Güzergâh kaldırılmasında ise kaldırılan güzergah için yüklenici tarafından ücret talep edilemez…
7.25. Yüklenici ihale konusu işin kontrolünü sağlamak üzere O.G.M. tarafından görevlendirilen servis sorumlularını sabah ikametgâhlarından alarak en geç 08.30’da O.G.M. hizmet binasına getirecek, akşam servislerin tamamının sorunsuz şekilde hareket etmesinden sonra ikametgâhlarına bırakmak üzere araç görevlendirecek ve ücreti yüklenici tarafından karşılanacaktır…” düzenlemelerine yer verilmiştir.
Teknik Şartname’nin yukarıda aktarılan düzenlemelerinde engelli personel için yüklenici tarafından bedelsiz olarak 2 (iki) adet servis aracı tahsis edileceği, servis araçlarının günlük ortalama 90 km yol kat edeceği, idarece ihtiyaç duyulması halinde güzergah değişikliği yapılabileceği ve güzergahların herhangi bir ek ödeme yapılmadan gidiş dönüş 15 km uzatılabileceği ve idare adına işi takip edecek servis sorumlularının en geç 08.30’da idarede bulunmalarını ve tüm servisler kalktıktan sonra ikametgâhlarına ulaşmalarını sağlamak üzere yüklenicinin araç görevlendireceği ve söz konusu aracın ücretinin yüklenici tarafından karşılanacağı anlaşılmaktadır.
a)İdare tarafından Teknik Şartname’nin 7.13’üncü maddesinde engelli personel için yüklenici tarafından bedelsiz olarak 2 (iki) adet servis aracı tahsis edileceği yönünde düzenlemeye yer verildiği görülmekle birlikte söz konusu araçlara ilişkin olarak birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir satır açılmadığı, incelmeye konu işin 65 araç ile personel taşıma işi olduğu ve engelli personelin taşınmasının da esas iş kapsamında olduğu, bu çerçevede diğer 65 araçta olduğu gibi idare tarafından engelli personeli taşıyacak servis araçlarına birim fiyat teklif cetvelinde yer verilmesi ve bu araçların kapasite bilgilerinin, kaç gün çalışacağının, güzergah bilgilerinin vs. ihale dokümanında düzenlenmesi gerektiği, kaldı ki Teknik Şartname’nin 7.4.3.3’üncü maddesinde ihtiyaç duyulması halinde engelli rampası bulunan araç temin edileceğine yönelik düzenlemeye yer verildiği anlaşılmış olup idarece engelli personel için istenilen 2 adet servis aracına birim fiyat teklif cetvelinde yer verilmemesinin mevzuata aykırılık teşkil ettiği, mevcut durumun isteklilerin teklif fiyatlarını sağlıklı olarak hazırlamalarına ve idarece tekliflerin eşit şartlarda değerlendirilmesine engel teşkil ettiği, diğer taraftan bahse konu servis araçları için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılmamasının söz konusu araçlar kullanılmadığında iş eksilişi yapılamayacağı sonucunu doğurduğundan kamu zararına da sebebiyet vereceği tespit edilmiş ve başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunduğundan ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
…
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.
(Kamu İhale Kurulunun 15.12.2021 tarih ve 2021/UH.I-2272 sayılı kararı)
Yorum Bırak