Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale dokümanı içerisindeki İmar Planı Teknik Şartnamesi’nin “Diğer hususlar” başlıklı 17’nci maddesinde yer alan “6235 Sayılı TMMOB Kanunu ve 4958 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ve İlgili Diğer Mevzuat Hükümlerince Aday ve İsteklilerin Mesleki Faaliyetlerini Sürdürdüğünü ve Teklif vermeye Yetkili Olduğunu Gösteren, İş Kapsamındaki Mühendislik Hizmetleri İle İlgili Meslek Odasından, İlk İlan Tarihinin ya da İhale veya Son Başvuru Tarihinin içinde Bulunduğu Yılda Alınmış Tescil Belgesini sunması zorunludur.” düzenlemesine göre isteklilerin meslek odasından alınmış büro tescil belgesini ihalede sunmaları gerektiği, ancak ihale üzerinde bırakılan Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti.nin yeterlik bilgileri tablosunda söz konusu belgeye ait bilgilere yer vermediğinin, şikayet başvurusuna verilen cevap yazısından anlaşıldığı,
İdare tarafından alınan 23.06.2023 tarihli karar ile ilgili isteklinin teklifinin büro tescil belgesinin ilk ilan tarihi ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde alınmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti.nin yapmış olduğu şikayet başvurusu sonrasında alınan karar ile ihalenin bahse konu istekli üzerinde bırakıldığı,
Şikayet başvurusuna verilen 11.07.2023 tarihli gerekçeli kararda Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti.nin ihaleden 3 gün sonra büro tescil belgesini tamamlayarak idareye sunduğu, idarenin eksik evrak tamamlatmak suretiyle ikinci kez ihale sonucunu Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti. lehine sonuçlandırdığı, ancak bu işlemin mevzuata aykırı olduğu, dolayısıyla ilgili isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak ihalenin kendileri üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “… (2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.” hükmü,
Aynı Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.
(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.
(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.
…
(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.
(10) İhale komisyonu tarafından 59 uncu madde kapsamında seçilen yönteme bağlı olarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
…
1) Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamadığı anlaşılan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır…” hükmü,
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “… (3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.
(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.” hükmü,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
a) Adı: Solhan Yüzen Adalar Tabiat Anıtı İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu ve Koruma Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve Ağaç Röleveli Hali Hazır Yapılması Hizmet Alımı (2,69 ha)
b) Türü: Hizmet alımı
c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d) Kodu: Solhan Yüzen Adalar Tabiat Anıtı İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu ve Koruma Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve Ağaç Röleveli Hali Hazır Yapılması Hizmet Alımı (2,69 ha)
e) Miktarı: Solhan Yüzen Adalar Tabiat Anıtı İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu ve Koruma Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve Ağaç Röleveli Hali Hazır Yapılması Hizmet Alımı (2,69 ha) Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Bingöl ili Solhan İlçesi Hazarşah Köyü Aksakal Mezarası Solhan Yüzen Adalar Tabiat Anıtı” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.
…
ı)
a) Korunan alanlarda hazırlanacak planlama işlerini üstlenecek müelliflerde yüksek öğretim kurumlarının şehir ve bölge planlama bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak mezun olmak ve korunan alanlarda yapılacak planların ve plan değişiklilerinin, “Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelik” ve “Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliliği Hakkında Yönetmelik” belirtilen yeterlilik belgesine sahip olma şartı aranır.
b) 17/6/1938 tarihli ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde belirlenen niteliklere sahip olmak ve 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 33 üncü maddesi uyarınca ilgili meslek odasına kayıtlı olmak,
c) Planlama çalışmasını yüklenecek müellif kuruluşların ortaklarından yukarıdaki niteliklere sahip şehir plancısı veya şehir ve bölge plancısı veya kent plancısının asgari % 51 hissesi olmak zorundadır. Ortaklardan birkaçının şehir plancısı olması durumunda ise bunların hisselerinin toplamının asgari %51’i sağlaması zorunludur.
…
7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:
{Belirtilmemiştir}
7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz…” düzenlemesi,
1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları Hazırlanması İşi Teknik Şartnamesi’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 17’nci maddesinde “6235 Sayılı TMMOB Kanunu ve 4958 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ve İlgili Diğer Mevzuat Hükümlerince Aday ve İsteklilerin Mesleki Faaliyetlerini Sürdürdüğünü ve Teklif vermeye Yetkili Olduğunu Gösteren, İş Kapsamındaki Mühendislik Hizmetleri İle İlgili Meslek Odasından, İlk İlan Tarihinin ya da İhale veya Son Başvuru Tarihinin içinde Bulunduğu Yılda Alınmış Tescil Belgesini sunması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuruya konu ihalede, ihale komisyonu tarafından alınan 23.06.2023 tarihli ve 1 numaralı karar ile ihalenin Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği, daha sonra aynı tarihte alınan 2 numaralı karar ile Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin büro tescil belgesinin ilk ilan tarihi ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde alınmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin başvuru sahibinin üzerinde bırakıldığı görülmüştür.
Daha sonraki süreçte Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti.nin idareye şikayet başvurusunda bulunduğu ve söz konusu belgenin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları Hazırlanması İşi Teknik Şartnamesi’nde yer alan “İlk İlan Tarihinin ya da İhale veya Son Başvuru Tarihinin içinde Bulunduğu Yılda Alınmış Tescil Belgesini sunması zorunludur.” şartını sağladığının ifade edildiği, söz konusu başvurunun idare tarafından uygun bulunduğu, bunun üzerine alınan 03.07.2023 tarihli ve 3 numaralı karar ile ihalenin Arc Plan Harita İmar Danışmanlık Mimarlık Mühendislik Bilişim İnş. Tic. Ltd. Şti.nin üzerinde bırakıldığı ve başvuru sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.
Başvuru konusu ihaleye ilişkin ihale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde; İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmayacağı, anılan Şartname’nin 7’nci maddesi dışındaki diğer maddeleri veya Teknik Şartname’de düzenlenen ve isteklilerce teklifleri kapsamında sunulması gereken belgeler var ise buna ilişkin istenilen belgelerin İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde açıkça belirtilmesi gerektiği, bu kapsamda başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde istekliler tarafından yeterlik kriteri olarak sunulması istenilen herhangi bir belgeye yönelik düzenlemenin yer almadığı görülmüştür.
Yapılan incelemede, başvuru sahibinin söz konusu iddiasında yer verilen 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları Hazırlanması İşi Teknik Şartnamesi’nin “Diğer Hususlar” başlığı altında yer alan “6235 Sayılı TMMOB Kanunu ve 4958 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ve İlgili Diğer Mevzuat Hükümlerince Aday ve İsteklilerin Mesleki Faaliyetlerini Sürdürdüğünü ve Teklif vermeye Yetkili Olduğunu Gösteren, İş Kapsamındaki Mühendislik Hizmetleri İle İlgili Meslek Odasından, İlk İlan Tarihinin ya da İhale veya Son Başvuru Tarihinin içinde Bulunduğu Yılda Alınmış Tescil Belgesini sunması zorunludur.” düzenlemesinde istenilen Büro Tescil Belgesi’ne ilişkin olarak İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde ve ayrıca 7.5.4’üncü maddesinde herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği, dolayısıyla söz konusu düzenlemenin ihalede yeterlik kriteri olarak belirlenmediği, ihale kapsamında yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen hususlara ilişkin tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bir değerlendirilme yapılamayacağı anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiası yerinde bulunmamıştır.
(Kamu İhale Kurulunun 16.08.2023 tarih ve 2023/UH.II-1127 nolu kararı)
Yorum Bırak