Raporda; ... Belediyesi ... Anonim Şirketi işçisi ...’na, iş sözleşmesi 1475 ve 4857 sayılı İş Kanunları hükümleri uyarınca tazminat ödenmemesini gerektiren şekilde işveren tarafından haklı sebeple feshedilmesine rağmen kıdem ve ihbar tazminatlarının ödendiği, bu nedenle kamu zararına sebep olunduğu belirtilmiştir.

Kıdem tazminatı ödenmesi hususu; 25.08.1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Söz konusu Kanun’un kıdem tazminatını düzenleyen 14’üncü maddesi hariç diğer maddeleri, 22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120’nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmış, aynı Kanun’un Geçici 1’inci maddesinde, diğer mevzuatta 1475 sayılı İş Kanunu’na yapılan atıfların bu Kanun’a yapılmış sayılacağı; bu Kanun’un 120’nci maddesi ile yürürlükte bırakılan 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının 1’inci ve 2’nci bendi ile on birinci fıkrasında, anılan Kanun’un 16, 17 ve 26’ncı maddelerine yapılan atıfların da, bu Kanun’un 24, 25 ve 32’nci maddelerine yapılmış sayılacağı kuralı yer almaktadır.

4857 sayılı Kanun’un “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25’inci maddesinin “II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı kısmındaki (g) bendinde, işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi halinde süresi belirli olsun veya olmasın işverenin, iş sözleşmesini süresinin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedeceği hususu hüküm altına alınmıştır.

... Şirketi ve Genel İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin “Disiplin Hükümleri” bölümünde yer alan “Ceza Cetveli”nin 13’üncü maddesinde mazeretsiz olarak işe gelmemek hallerinde uygulanacak yaptırımlar sayılmış olup, iki gün mazeretsiz işe gelmeme önce 2 günlük yevmiye kesme, tekrarı halinde 3 günlük yevmiye kesme ve bir kez daha tekrarı halinde işten çıkarmayı; üst üste üç gün mazeretsiz işe gelmeme ise işten çıkarmayı gerektirmektedir.

Yapılan incelemede, işçi ...’nun ..-....02.2022 tarihlerinde izinsiz ve hiçbir mazeret belirtmeksizin iki gün üst üste işe gelmediği; bu durum Toplu İş sözleşmesi hükümlerine göre işten çıkarmayı gerektirmeyen bir hal olduğu için haklı nedenle fesih koşulları oluşmadığı değerlendirilerek kıdem ve ihbar tazminatı ödenmek suretiyle adı geçen kişinin işten çıkarıldığı görülmüştür.

İş hukuku mevzuatında öngörülen hükümler, çoğunlukla işçi lehine değiştirilebilen, ancak işçi aleyhine değiştirilmeleri mümkün olmayan nispi emredici hükümlerden oluşmaktadır.

Yukarıda söz edilen Toplu İş Sözleşmesindeki ceza cetveline göre iki gün üst üste işe gelmeme ilk seferde iş sözleşmesinin feshini gerektirmeyecek olup, cetvelde bunun cezasının yevmiye kesme olduğu düzenlenmiştir. İki gün üst üste işe gelmeme İş Kanunu’nun 25’inci madesine göre işverene iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı verse de iş verenin bu hakkı Toplu İş Sözleşmesine konan yukarıdaki hüküm ile sınırlandırılmıştır. İş Kanunu’nun nisbi emredici hükümlerinin de işçi lehine değiştirilebileceği göz önünde bulundurulduğunda, somut olayda işçi ...na iki gün işe gelmediği için tazminatlı olarak iş akdinin feshedilmesinde mevzuata aykırı bir durum olmadığı değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, somut olayda iş sözleşmesinin tazminatsız fesih şartları oluşmadığından söz konusu işçinin kıdem ve ihbar tazminatı ödenerek işten çıkarılmasının mevzuata uygun olduğuna ve toplam ... TL için ilişilecek bir husus bulunmadığına;

İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla,

(Sayıştay 2.Dairesinin 30.11.2023 tarih ve 35776 sayılı kararı)