C) Söz konusu işe ait sözleşmenin “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14’üncü maddesinde, 31.08.2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 27.06.2013 tarihli ve 2013/5217 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’a göre fiyat farkı ödeneceği belirtilmiştir.
Anılan Esaslar’ın “Uygulama Esasları” başlıklı 6’ncı maddesinin sekizinci fıkrasında;
“Sözleşmede birim fiyatı bulunmayan ve Yapım İşleri Genel Şartnamesine göre sözleşme yılı fiyatı tespit edilemeyen iş kalemi için yeni birim fiyat yapılması halinde, bu fiyat, uygulama ayının rayiçlerine ve şartlarına göre tespit edilir. Belirlenen bu yeni birim fiyat, uygulama ayı fiyat farkı katsayısına (Pn) bölünerek iş kaleminin sözleşme yılı birim fiyatı tespit edilir ve fiyat farkı hesabı bu fiyat esas alınarak yapılır.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, sözleşmede birim fiyatı bulunmayan ve Yapım İşleri Genel Şartnamesine göre sözleşme yılı fiyatları tespit edilemeyen iş kalemleri için yeni birim fiyat yapılırken, bu fiyatın uygulama ayının rayiçlerine ve şartlarına göre tespit edilmesi, sonrasında ise uygulama ayı fiyat farkı katsayısına (Pn) bölünerek iş kaleminin sözleşme yılı birim fiyatının tespit edilmesi gerekir. Fiyat farkı hesabı da sözleşme yılı fiyatları esas alınarak yapılır.
İl Müdürlüğünce … tarihinde yapılan mukayeseli keşifte; iş artışı olarak yer alan … imalatı ile iş eksilişi olarak yer alan … imalatı için uygulama ayı rayiçleri esas alınarak yeni birim fiyat yapılmıştır. Ancak, uygulama ayı rayiç ve şartlarına göre tespit edilmiş söz konusu iş artış ve azalışına esas birim fiyatlar, uygulama ayı fiyat farkı katsayısına (Pn) bölünerek sözleşme yılı birim fiyatları tespit edilmemiş ve fiyat farkı ödemeleri de uygulama ayı fiyatları üzerinden yapılmıştır. Bu uygulama sonucunda da kamu zararı oluşmuştur.
(Sayıştay 1.Dairesinin 10.11.2022 tarih ve 10876 sayılı kararı)
Yorum Bırak