Başvuru konusu ihalenin 24.04.2024 tarihinde yapıldığı, ihalede 33 doküman indirildiği, ihaleye 16 istekli tarafından teklif verildiği, 4 isteklinin çeşitli gerekçelerle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, fiyat dışı unsur puanlaması uygulanarak ihalenin geçerli tekliflerden toplam puanı en yüksek olan Soysal Mühendislik İnş. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Limanyol İnş. Maden. Müh. San. ve Tic. A.Ş. - Makyal Enerji Sistemi San. A.Ş. İş Ortaklığı’nın teklifinin ihale komisyonu kararında “…özel ortak Makyal Enerji Sistemi San. A.Ş.nin %100 ortağı konumunda bulunan Hüsnü Sürgüt’ün 26.08.2023 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile tüm ihalelerden yasaklı olduğunun tespit edilmesi” gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Gönderilen ihale işlem dosyasında ve yapılan incelemede Makyal Enerji Sistemi San. A.Ş.nin %100 ortaklık oranına sahip ortağının Hüsnü Sürgüt olduğu ve Kurum tarafından EKAP üzerinden Hüsnü Sürgüt’ün yasaklılık teyiti yapıldığında; anılan kişinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmiş olan yasaklılık kaydının (28.08.2023 tarihinden 26.08.2024 tarihine kadar) bulunduğu görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 11’nci maddesine göre; anılan Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak idarelerce veya mahkeme kararıyla kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanların doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacağı, bu yasağın, yasaklanmış olanların ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleri ile bu şirketlerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketleri için de geçerli olduğu, bu yasaklara rağmen ihaleye katılan isteklilerin ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedileceği,
Aktarılan Tebliğ açıklamasına göre; ihale tarihi itibariyle tüm istekliler için, ihale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce ihale üzerinde kalan istekli ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi için, sözleşmenin imzalanacağı tarihte ise sadece ihale üzerinde kalan istekli için ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı sorgulanacağı, yasaklılık teyidi yapılırken istekliler ile bunların şahıs şirketi olmaları halinde tüm ortakları, sermaye şirketi olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip ortakları ve hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden ortakları ile teklifi ya da sözleşmeyi imzalayan, başka bir ifade ile ihaleye katılan vekil ve temsilcilerinin de ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı sorgulanacağı anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibi iş ortaklığının özel ortağı olan Makyal Enerji Sistemi San. A.Ş.nin tek ortağının Hüsnü Sürgüt olduğu, idare ve Kurum tarafından yapılan sorgulamalar neticesinde anılan kişi hakkında 26.08.2023 tarihinden başlamak üzere 1 yıl süre ile tüm ihalelere katılmaktan yasaklılık kaydına ulaşıldığı, aktarılan Kanun hükümleri gereğince haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı bulunan isteklilerin ihalelere katılamayacağı, bu yasağa rağmen ihaleye katılan isteklilerin ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedileceği açık olduğundan yukarıda yer alan mevzuat hükümleri gereği başvuru sahibi iş ortaklığının özel ortağının tek ortağı olan Hüsnü Sürgüt’ün idarece yapılan yasaklılık teyiti neticesinde ihale tarihi itibarı ile yasaklı olduğunun tespit edilmesi üzerine ihaleye katılan başvuru sahibi iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve geçici teminatının gelir kaydedilmesine yönelik işlemlerin başlatılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı değerlendirildiğinden başvuru sahibinin bu yöndeki iddiası uygun bulunmamıştır.
Öte yandan başvuru sahibinin “Hüsnü Sürgüt’ün yasaklanması durumunun, Makintaş İnşaat ve Ticaret A.Ş.’ye yasaklama kararı verilmesi ve Hüsnü SürgüT’ün sermayesinin yarısından fazla ortağı olan Enkut İnşaat Anonim Şirketi’nde hissedar olması sebebi gerekçesiyle gerçekleştirildiği, ancak Hüsnü SürgüT’ün Enkut İnşaat A.Ş.'de (1 /50000 = % 0,02) hisseye sahip olduğu, yasaklama işleminin bu açıdan uygun olmadığı” yönündeki iddialarının başka bir ihale sonucu alınan yasaklama kararına yönelik olduğu,
Yukarıda aktarılan Kanun’un 54’üncü maddesi ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 16’ncı maddesinde, ihalelere yönelik başvurularda aynı dilekçe ile birden fazla ihaleye ilişkin başvuruların yapılamayacağı, aynı kişinin tek bir dilekçe ile tek bir ihaleye yönelik başvuruda bulunabileceği, başvuru sahibinin tek bir dilekçe ile birden fazla ihaleye ilişkin olarak Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu, anılan hususun Kanun’un 54’üncü maddesinde yer alan hüküm uyarınca Kuruma yapılan başvurularda aranan şekil unsurlarına uygun olmadığı,
Ayrıca, 4734 sayılı Kanun’un 58’inci maddesi kapsamında tesis edilen bir işlem olarak yasaklama kararının niteliği ve bu işlemin denetiminin Kanun’un 53’üncü maddesinde Kurum’un görev alanında sayılmadığı dikkate alındığında, Hüsnü Sürgüt hakkında tesis edilen yasaklama kararının kaldırılmasına ilişkin talebinin incelenmesi hususu bakımından Kurumun görev ve yetkisinin bulunmadığı, yasaklama kararına karşı idare mahkemelerinde dava açılması gerektiği anlaşıldığından bu yöndeki iddiasının görev yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
(Kamu İhale Kurulunun 27.06.2024 tarih ve 2024/UY.I-811 nolu kararı)
Yorum Bırak