İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca belediyelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapamayacağı, mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan ve niteliği gereği süreklilik arz eden park bahçe bakım ve onarım işi, çöp toplama, cadde, sokak, meydan vb. temizlik işleri, bu işlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan refüj ve yeşil alanların bakım ve onarımı, ot temizliği, çim biçimi, toprak işleme, arazi hazırlığı, fidan üretimi, dikimi ve bakımı ile ağaç budama, sulama ve bakımı, sürücülü araç/iş makinesi kiralama vb. işlerin, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1.1’inci maddesinde yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edileceği, bu bakımdan ihale konusu işin yapım işi olarak ihale edilemeyeceği ve ihalenin iptalinin gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

...

Yapılan incelemede, yapım işi olarak ihale edilen başvuruya konu ihalenin, Çorlu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 21.05.2024 tarihinde birim fiyat üzerinden e-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen “Yeni Parkların Yapımı ve Mevcut Parkların Tadilatı” işi olduğu ve Tekirdağ İli Çorlu İlçesi sorumluluğundaki tüm parkların ve rekreasyon alanlarının tadilat ve yapım çalışmalarını kapsadığı; yeni parkların yapılmasının yanı sıra mevcut parkların bakım ve onarımının da yapılmasının öngörüldüğü, çocuk oyun parklarında yürüyüş yolları, basketbol ve futbol sahaları, panel çitler, zemin platform işleri, hafriyat işleri ve parkların alt yapı işlerinden oluşan yeni parkların yapımı ve mevcut parkların tadilatı işerinin yapılacağı, birim fiyat teklif cetvelinde inşaat, peyzaj, tesisat ve elektrik olmak üzere 247 adet iş kalemi/iş grubunun yer aldığı, işin süresinin işyeri teslim tarihinden itibaren 300 gün olduğu, 

İhale onay belgesi ekinde yer alan yaklaşık maliyete ilişkin belgeler incelendiğinde, toplam yaklaşık maliyetin 118.266.477,48 TL olduğu, inşaat işlerinin tutarının 80.977.633,75 TL, peyzaj imalatlarının 20.381.003,03 TL, tesisat imalatlarının 9.067.196,10 TL ve elektrik imalatlarının da 7.840.644,60 TL olduğu, 

17 adet ihale dokümanının indirildiği ihaleye 6 isteklinin teklif verdiği, 23.05.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile başvuru sahibi dâhil 2 isteklinin teklifinin “geçici teminat mektubunun uygun olmadığı” gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin Güvenyol İnş. Petrol Nakl. San. ve Tic. Ltd. Şti.-Aytaç Enerji A.Ş. İş Ortaklığı uhdesinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin belirlenmediği anlaşılmıştır. 

İdare tarafından başvuru sahibine verilen cevabın, “Bahse konu işler, yeni parkların yapımında kullanılacağı için yapım işleri ile birlikte ihale edilebilirler.” şeklinde olduğu tespit edilmiştir. 

Yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin belgeler arasında, “mahalle, park, cadde ve sokak” isimlerinin ve yapılacak iş kalemlerinin listelendiği bir diyagrama yer verildiği, bu diyagramda mevcut parkların yer aldığı satırda peyzaj iş kalemlerinin bulunmadığı anlaşılmış olup peyzaj işlerine ait Teknik Şartname’nin adının da “Yeni Parkların Yapımı ve Mevcut Parkların Tadilatı İşinde Yeni Yapılacak Parklara Ait Peyzaj İşleri Teknik Şartnamesi” olarak ifade edildiği görülmüştür. 

Peyzaj imalatları arasında “fidan diplerinin çapalanması ve sulama çanağı açılması, çukur açılması ve fidan dikilmesi, yabani ot temizliği, makine ile çim ve çayır biçilmesi, çim tohumu ekimi, mevsimlik çiçek dikimi ve hortumla sulama yapılması” gibi iş kalemlerinin bulunduğu görülmüş olup, peyzaj imalatları arasında yer alan söz konusu işlerin mevcut parkların bakım onarım işlerine yönelik olup olmadığı hususunda tereddüt yaşanması üzerine, 11.06.2024 tarihli yazımız ile “...peyzaj imalatlarının yeni parkların yapımına mı yoksa mevcut parkların bakım/onarımına mı yönelik olduğu” konusunda bilgi ve açıklama talep edilmiştir. 

İdarenin 13.06.2024 tarihli ve 1315002 sayılı yazısı ile “…Müdürlüğümüz söz konusu ihaleyi hazırlarken yapılacak olan yeni parkların çalışmalarını planlamıştır. Yeni Parkların Yapımı ve Mevcut Parkların Tadilatı ihalesinde peyzaj işleri teknik şartnamesinin kapak sayfasında yeni yapılacak parklara ait peyzaj işleri olacağı belirtilmiştir…” bilgisi verilmiştir. 

4734 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinde yer alan tanımlar arasında “yapım” tanımına yer verildiği ve söz konusu tanımda yapım işlerinin bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel metro, viyadük, spor tesisi, altyapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri olarak sayıldığı, ayrıca sayılan inşaat işleri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerinin de anılan Kanun’un yapım işleri kapsamında sayıldığı ve 5’inci maddesinde aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilemeyeceği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda anılan Kanun kapsamında gerçekleştirilmesi öngörülen işlerin mal alımı, hizmet alımı veya yapım işleri ihaleleri mevzuatından hangisine göre gerçekleştirilmesi gerektiğini belirlemek için anılan Kanun’un 4’üncü maddesinde bulunan mal, hizmet ve yapım tanımları dikkate alınarak alımın hangisinin kapsamına girdiğinin tespit edilmesi gerekmektedir. 

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca belediyelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapamayacağı; mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan ve niteliği gereği süreklilik arz eden park bahçe bakım ve onarım işi, çöp toplama, cadde, sokak, meydan vb. temizlik işleri, bu işlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan refüj ve yeşil alanların bakım ve onarımı, ot temizliği, çim biçimi, toprak işleme, arazi hazırlığı, fidan üretimi, dikimi ve bakımı ile ağaç budama, sulama ve bakımı, sürücülü araç/iş makinesi kiralama vb. işlerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1.1’inci maddesinde yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edileceği anlaşılmaktadır. 

Yapılan incelemede, yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin belgeler arasında, “mahalle, park, cadde ve sokak” isimlerinin ve yapılacak iş kalemlerinin listelendiği diyagramda, mevcut parkların yer aldığı satırda peyzaj iş kalemlerinin bulunmadığı, peyzaj işlerine ait Teknik Şartname’nin adının da “Yeni Yapılacak Parklara Ait Peyzaj İşleri Teknik Şartnamesi” olduğu; ayrıca idarenin cevabi yazısından da anlaşılacağı üzere, peyzaj imalatlarının yeni yapılacak parklara ilişkin olduğu ve yeni yapılacak parklardaki söz konusu peyzaj işlerinin yapım işinin parçası şeklinde değerlendirilmesi gerektiği, inşaat işleri ile peyzaj işlerinin bir arada yapılmasının ihale konusu işin mahiyeti itibariyle koordineli bir şekilde yerine getirilmesi bakımından zorunluluk arz ettiği, dolayısıyla söz konusu yapım işi kalemleri ile hizmet işi niteliğindeki peyzaj iş kalemleri arasında doğal bir bağlantı olduğu anlaşılmıştır. 

Sonuç olarak, ihale konusu iş kapsamında yer alan peyzaj işlerinin, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca ihale edilemeyecek olan park bahçe bakım ve onarım işleri kapsamında olmadığı, yeni yapılacak parklardaki peyzaj işleri ile yapım iş kalemlerinin aralarındaki doğal bağlantı nedeniyle birlikte ihale edilmesinde mevzuata aykırılığın bulunmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

(Kamu İhale Kurulunun 27.06.2024 tarih ve 2024/UY.I-808 nolu kararı)