B) Yüklenicinin alt yükleniciler ile yapmış olduğu alt yüklenici sözleşmelerine ilişkin damga vergisi kesintilerinin yapılmadığı anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar”, “A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar:” kısmına göre mukavelenameler, alt yüklenici sözleşmelerinin imzalandığı … ve … yıllarında 0,00948 oranında damga vergisine tabidir. Anılan Kanun’un; “Mükellef” başlıklı 3’üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişilerce ödeneceği, “Resmi dairelerin mecburiyeti” başlıklı 26’ncı maddesinde, Resmi dairelerin ilgili memurlarının kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecbur oldukları hükmü yer almaktadır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 20’nci maddesinin beşinci fıkrasında “Yüklenicinin, idare tarafından onaylanan alt yükleniciler ile bunlar işe başlamadan önce sözleşme yapması ve bir örneğini idareye vermesi gerekir” denilmektedir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca, yükleniciyle alt yüklenici arasında imzalanan sözleşmeler … oranında damga vergisine tabidir. Sözleşmeler İdareye sunulduğunda, ilgili kamu görevlileri sözleşmeden doğan damga vergisini aramakla mükelleftir.
Söz konusu iş kapsamında yüklenici ... ile alt yüklenici … arasında .. tarih ve …TL bedelli alt yüklenici sözleşmesi imzalanmış olup söz konusu sözleşme idareye sunularak … tarihinde … alt yüklenici olarak çalıştırılması uygun bulunmuştur.
Ancak, İdare tarafından söz konusu sözleşmeden doğan damga vergisinin aranmadığı anlaşılmış, damga vergisinin ödenmemiş olması nedeniyle kamu zararı oluşmuştur. Aynı iş kapsamında …na ise 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu ve Yapım işleri Genel Şartnamesi ve ikincil mevzuat hükümleri doğrultusunda idare tarafından alt yüklenici olarak çalıştırılmak için olur verilmediği anlaşıldığından, kamu zararı oluşmamıştır.
Sorguda kamu zararı olarak hesaplanan … TL’nin; … TL’sinin mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından bu tutar için ilişilecek husus bulunmadığına,
Yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan sözleşmeden doğan damga vergisinin tahsil edilmemesi nedeniyle oluşan ve ayrıntısı aşağıda gösterilen … TL kamu zararının sorumlularına müştereken ve müteselsilen ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de, bu tutar … tarihli ve … numaralı banka dekontu ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, oy birliğiyle karar verildi.
(Sayıştay 1. Dairesinin 9.3.2023 tarih ve 10899 sayılı kararı)
Yorum Bırak