...İdaresi tarafından yapılan ihalelerde, alt yüklenici çalıştırılması amacıyla yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan ve idareye ibraz edilen sözleşmelerden damga vergisi kesintisi yapılmaması suretiyle kamu zararına sebebiyet verilmesi iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede;
Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 20/5 maddesinde “Yüklenicinin, jdare tarafından onaylanan alt yükleniciler ile bunlar işe başlamadan önce sözleşme yapması ve bir örneğini idareye vermesi gerekir.” denilmektedir. Bu hükme istinaden yükleniciler, alt yüklenicilerle yapmış oldukları sözleşmeleri idareye sunmuşlardır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Tablonun “I. Akitlerle ilgili kağıtlar”, “A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar” kısmına göre mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler damga vergisine tabidir.
Kanun’un 26’ncı maddesinde “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tesbit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar. ” hükmü yer almaktadır.
Buna göre; idareler kendilerine sunulan yüklenicilerin alt yükleniciler ile imzalamış oldukları sözleşmelerin damga vergisini aramak zorundadırlar.
Savunmalarda, alt yüklenici sözleşmelerine istinaden ödenmesi gereken damga vergilerinin ilgililer tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı'na beyan edilerek ödendiği belirtilmiştir.
Ancak savunma eki belgelerde yapılan incelemelerde; sorguya esas olan damga vergisi ödemelerinden aşağıda yer verilen tablolardan Tablo 1’de belirtilenlerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na beyan edilerek gecikme faizleri ile birlikte ödendiği, Tablo 2’de yer alanların ise tahakkuk ve tahsilatlarının yapılmadığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, yükleniciler ile alt yükleniciler arasında imzalanan sözleşmelerden doğan toplam ...TL tutarındaki Damga Vergisinin Tablo 1’de belirtilen ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na beyan edilerek ödendiği anlaşılan toplam ...TL tutarındaki kısmı için ilişilecek husus bulunmadığına,
Tahakkuk ve tahsilatının yapılmadığı anlaşılan ve Tablo 2’de belirtilen toplam ...TL tutarındaki kısmı için ise tahsilatın sağlanmasını teminen Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılmasına, oy birliğiyle karar verildi.
(Sayıştay 7. Dairesinin 31.1.2019 tarih ve 332 sayılı kararı)
Yorum Bırak