İş ortaklıklarının tanımına, hukuki durumuna, iş ortaklıklarında önemli konulara yönelik olarak bir makaleyi sitemizde paylaşmıştık.
İş ortaklığı sözleşmesi örneğini incelemeden önce bu makaleyi okumanızda fayda var.
Adi ortaklık, adi şirket gibi adlarla da kullanılan iş ortaklığı her türlü ihaleye teklif sunabilmektedir. Ortakların hak ve borçları işin tamamını yüklenme üzerinedir. İhaleye katılırken iş ortaklığı beyannamesi sunulmak zorunda olup, bu beyannameye göre; “İhalenin üzerimizde kalması halinde ortaklık sözleşmesi, sözleşme imzalanmadan önce noterliğe tasdik ettirilerek idareye verilecektir.”
Bu beyannamede yazılı olan bilgiler çerçevesinde, iş ortaklığı sözleşmesi oluşturulurken dikkat edilecek hususlar şu şekildedir.
- İş ortaklığı sözleşmesinin noter onaylı olması gerekir.
- İş ortaklığı sözleşmesinde pilot ortağa yer verilmeli ve pilot ortağın iş ortaklığını temsile yetkili olduğu iş ortaklığı sözleşmesinde ifade edilmelidir. Diğer ortakların hisse oranları da iş ortaklığı sözleşmesinde yazılmalıdır.
- İş deneyim belgesi, kesin teminat vb. ihalede iş ortaklığını oluşturan şirketler tarafından sunulan veya taahhüt edilen unsurların iş ortaklığı sözleşmesine dahil edilmesi doğru olacaktır.
- İş ortaklığının süresinin sözleşme konusu işin süresinden kısa olmamasına dikkat edilmelidir.
- İş ortaklığını oluşturan bütün ortakların sözleşme konusu iş açısından müşterek ve müteselsil sorumlu olduğuna yönelik ifadelere iş ortaklığı sözleşmesinde yer verilmelidir.
- İş ortaklığını oluşturan ortakların sözleşme konusu iş bitimine kadar ortaklıktan ayrılmayacağına ilişkin ifadelere yine yer verilmesi gerekmekte olup, özellikle bu konuda iş ortaklığı beyannamesindeki ifadelerin iş ortaklığı sözleşmesine taşınması gerekir.
- İş ortaklığının sona ermesine yönelik olarak yapılacak düzenlemede, 6098 sayılı Kanundan farklı olarak, iş ortaklığı beyannamesinde yazılı olan iflas, ölüm, ağır hastalık gibi hususlara iş ortaklığı sözleşmesinde yer verilmeli, özel ortak pilot ortak ayrımı net olarak ifade edilmelidir. İş ortaklığının sona erme nedenleri, iş ortaklığı beyannamesi dikkate alınarak düzenlenmelidir.
……………… ile …………………… Arasında Akdedilen İş Ortaklığı (Adi Ortaklık) Sözleşmesi
- İşbu sözleşme ………………………………….. işini gerçekleştirmek amacıyla, aşağıda unvanı/ismi, adresi ve TC Kimlik numaraları / Vergi numaraları belirtilen kişiler arasında imza edilmiştir.
Pilot Ortak
Unvanı:
Adresi:
TC Kimlik No/Vergi No:
Hisse Oranı:
Özel Ortak
Unvanı:
Adresi:
TC Kimlik No/Vergi No:
Hisse Oranı:
Özel Ortak
Unvanı:
Adresi:
TC Kimlik No/Vergi No:
Hisse Oranı:
- İş Ortaklığının tebligat adresi pilot ortağın adresidir. Pilot ortağa yapılacak tebligatlar iş ortaklığına ve iş ortaklığını oluşturan ortaklara yapılmış sayılır.
- İş ortaklığı …………………………….. işini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur. Sözleşme bitiminde ortakların rızası ile iş ortaklığına devam edilebilir.
- İş ortaklığını oluşturan ortaklar tarafından ………………………………. İşini gerçekleştirmek amacıyla sunulan teminatlar ve belgeler aşağıdaki gibidir. Mezkur işin tamamlanmasında konulacak sermaye hisse oranlarıyla uyumlu olacaktır.
- İş Ortaklığı nam ve hesabına hareket etme yetkisi pilot ortağa aittir ve iş ortaklığının yönetimi ve temsili pilot ortak tarafından yapılacaktır.
- İş ortaklığında ortaya çıkacak kar veya zarar, iş ortaklığını oluşturan kişilerin hisseleriyle orantılı olacaktır.
- İş ortaklığının tür değiştirmesi işlemi ortaklarının muvafakati ile gerçekleştirilecek olup, yeni şirkette, iş ortaklığını oluşturan kişi veya şirketler hisseleri oranında pay sahibi olacaklardır.
- İş ortaklığının sona erme hallerinde iş ortaklığı beyannamesi düzenlemeleri dikkate alınacaktır.
- İşbu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri ve ihaleye girerken sunulan iş ortaklığı beyannamesi dikkate alınacaktır.
- İşbu sözleşme 10 (on) maddeden ibaret olup, iş ortaklığını oluşturan taraflarca …..… tarihinde imza altına alınmıştır.
Bu sözleşme örnek olarak hazırlanmış olmakla birlikte, uygulamada çok farklı tipleri olduğunu görmekteyiz. Sözleşme hazırlanırken hata yapılmaması ve sonrasında sorunlar yaşanmaması için her bir cümlenin dikkatle ve ilgili mevzuatlara uygun olarak hazırlanması gerekir. Gördüğümüz kadarıyla, birçok dava iş ortaklığı sözleşmelerinin yetersizliği ile de yakından ilgili.
Yorum Bırak