Şantiye Şeflerine Verilecek İş Deneyim Belgesi Türü
Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinde (Yönetmelik) iş deneyim belgesi şu şekilde tanımlanmaktadır:
“İş deneyim belgesi: Adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren; iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgesi”
İş deneyim belgesi genel bir çerçeve olup, iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgesi iş deneyim belgesi olarak ele alınmaktadır.
Şantiye şefleri, işin denetiminden sorumlu olup, bu kişilere verilen iş deneyim belgesi İŞ DENETLEME BELGESİDİR. Yönetmeliğin 47 nci maddesine göre;
“Mühendisler ve mimarlara;
a) İş Denetleme Belgesi (Değişik: RG-24/9/2013-28775; Değişik: RG-7/6/2014-29023);
1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara, mahallinde ilgili mevzuat gereğince denetledikleri işlerde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, kontrol mühendisi, şantiye mühendisi ve kontrol şefine,
2) (Mülga alt bent: RG-7/6/2014-29023, yürürlük: 19/8/2014)
3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yüklenici bünyesinde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, şantiye mühendisi ve şantiye şefine,
4) Özel sektöre taahhütte bulunulan işlerde, yüklenici bünyesinde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, şantiye mühendisi ve şantiye şefine,
5) (Mülga alt bent: RG-7/6/2014-29023, yürürlük: 19/8/2014; Değişik ibare: RG-3/7/2009-27277) Tek sözleşme ile ilişkili olarak düzenlenir ve verilir.”
İş denetleme belgeleri mühendis ve mimarlara verilmekte olup, teknikerlerin bu imkandan yararlanabilmesi mümkün gözükmemektedir. Bunun yanında, ihaleli işlerde kamu kurumu bünyesinde çalışan kişilere verildiği gibi, işi yapan yüklenici bünyesinde çalışan kişilere de iş deneyim belgesi olarak iş denetleme belgesi verilmektedir. Özel sektöre yapılan işlerde de yine şantiye şeflerine bu belge verilmektedir.
Aldığı İş Deneyim Belgesinin Tamamı Kullanılabilir mi?
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10 uncu maddesine göre; “Denetim ve yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beşte bir oranında dikkate alınır.”
Bu hüküm gereği, şantiye şeflerine verilecek iş denetleme belgelerinin en fazla beşte biri dikkate alınmaktadır. Bu düzenlemeye göre, geçici kabulü yapılan bir yapım işinde, gerçekleştirilen iş kısmı eğer 100 Milyon TL ise, iş denetleme belgesi olarak bunun beşte birlik kısmı, 20 Milyon TL, kullanılabilecektir.
İş Deneyim Belgesine Fiyat Farkı Dahil Edilir mi?
Yönetmeliğin iş deneyim tutarının tespiti başlıklı 46 ncı maddesine göre; sözleşme kapsamında ödenen fiyat farkları iş deneyim belge tutarına dahil edilmemektedir. Ancak, iş deneyim belgesi güncelleme işlemi, iş deneyime konu belgenin ihale tarihi dikkate alınarak yapıldığı için, fiyat farkının dahil edilmemiş olması büyük oranda sorun teşkil etmemektedir.
Yönetmelik düzenlemelerine göre; sözleşme fiyatlarıyla yapılan iş tutarı üzerinden, iş artışları dahil edilmek şartıyla ve en az işin yüzde sekseninde şantiye şefliği yapmak kaydıyla, şantiye şeflerine iş denetleme belgesi verilecektir.
Belgelere güncel tutar değil, sözleşme fiyatlarıyla yapılan iş tutarı yazılacaktır.
Şantiye Şefleri İş Deneyim Belgesinin Güncellenmesi
İş deneyim belgeleri güncellemeye tabi tutulmaktadır. Söz konusu güncelleme iş deneyim belge türüne göre değil, iş deneyim belgesine konu sözleşme dikkate alınmak suretiyle ve genel bir yaklaşımla yapılmaktadır. Buna yönelik makalemize göz atabilirsiniz.
https://www.yakadanismanlik.com/makaleler/is-deneyim-is-bitirme-belgesinin-guncellenmesi
Şantiye Şeflerinin İş Denetleme Belgesini Kendilerinin Kullanması
Şantiye şefleri, şahıs olarak ihalelere katılmak istedikleri takdirde herhangi bir süre kaydı olmadan, sahip oldukları iş deneyim belgelerini kullanabilmektedir. Dolayısıyla, alınan iş deneyim belgesinin sermaye şirketinde kullanılması düşünülüyorsa, hemen ihaleye girmek mümkün değildir. Bir sonraki başlıkta buna ilişkin kısa açıklama bulunmaktadır.
Şantiye Şeflerinin İş Denetleme Belgesini Sermaye Şirketine Kullandırması
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesine göre; “İş bitirme, yönetim veya denetim suretiyle elde edilecek belgeler, belge sahibi kişi veya kuruluşların dışındaki istekliler tarafından kullanılamaz, belgeler devredilemez, kiraya verilemez ve satılamaz. (Ek ibare: 20/11/2008-5812/3 md.; Değişik cümle: 17/01/2019-7161/30; yürürlük: 18/03/2020) Bu belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişilerin ihaleye girebilmesinde en az bir yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olması ve bu sürede bu Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olması, bu şartların her ihalede aranması ve teminat süresi sonuna kadar muhafaza edilmesi zorunludur.”
Bu hükme göre, şantiye şefleri iş denetleme belgelerini tüzel kişiliklerde kullanmak istiyorsa, bu durumda tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olması, sözleşme yürütümünde temsil ve ilzama yetkili olması ve en az 1 yıldır bu ortaklığın korunuyor olması şartları bulunmaktadır. Bu gibi hallerde, yani şirketin ortağının iş deneyim belgesini kullanma hallerinde ihalelerde ortaklık tespit belgesinin de yeterlik belgeleri kapsamında sunulması gerekmektedir.
Şantiye Şefleri İş Denetleme Belgeleri 5 Yıl Sonunda Geçersiz mi Olur?
Şantiye şeflerine verilen iş deneyim belgesi, iş denetleme belgesi, yapım işleri kapsamında alınan bir iş deneyim belgesidir. Bu tür belgelere yönelik olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda şu şekilde bir hüküm bulunmaktadır:
“b) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işlerinde sözleşme bedelinin en az % 80'i oranında denetlenen ya da yönetilen işlerle ilgili deneyimi gösteren belgeler,”
İş denetleme belgeleri yapım işlerinde verilmektedir ve bu kapsamda elde edilen belgelerin kullanım süresi 5 yılla sınırlı değildir. Eğer ihalesi yapılan işin ilk ilan tarihinden geriye doğru son 15 yıl içerisinde iş denetleme belgesine konu işin geçici kabulü yapılmışsa, bu belge kullanılabilecektir. Yani, iş denetleme belgesine konu işin geçici kabul tarihinin, ihalesine girilecek işin ilan tarihinden geriye doğru 15 yıl içerisinde olması şartı aranmalıdır.
Şantiye Şefleri İçin Düzenlenen İş Denetleme Belgelerinin EKAP Kaydı
Yönetmeliğin iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi başlıklı ek madde 1'ine göre; " İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31/8/2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur."
Bu sebeple, şantiye şefleri için düzenlenecek iş deneyim belgelerinin de EKAP kaydının yapılması gerekmekte olup, EKAP kaydı olmayan iş denetleme belgelerinin kabul edilmesi mümkün gözükmemektedir.
Şantiye şefleri için düzenlenen iş denetleme belgelerine yönelik kısa bir bilgilendirme makalesi oldu. Özellikle mühendis ve mimarların bu kapsamda elde ettikleri iş deneyim belgelerinde ve bunların kullanım usullerinde önemli hatalar yapılmakta olup, belki yazımızla bu hataların bir kısmını ortadan kaldırabiliriz.
Yorum Bırak